Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Παιδιά σε ρόλο ηθοποιού. Θεατρική παράσταση ανέβασαν οι μαθητές της Β’ τάξης του Λυκείου Κερασοχωρίου. Μηνύματα για τη σχέση εξουσίας, επιστήμης & εκκλησίας

Επιστράτευσαν φαντασία, χιούμορ, αυτοσχεδιασμό, δημιουργικότητα και… υποκριτικό ταλέντο οι μαθητές της Β’ τάξης των Λ.Τ του Κερασοχωρίου, οι οποίοι στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας τους δημιούργησαν ένα θεατρικό κείμενο, έγιναν για λίγο ηθοποιοί και με κεντρικό ήρωα έναν αστρονόμο ανέλυσαν μέσα από μια εναλλακτική οπτική γωνία τη σχέση ανάμεσα στην εξουσία, την επιστήμη, την εκκλησία καθώς και την εμμονή του ανθρώπου στις παγιωμένες αντιλήψεις κάθε εποχής.

astronomos-parastasi-kerasoxori

Οι μαθητές Γερονίκος Παναγιώτης, Γκαρίλας Αθανάσιος, Λάππας Γιώργος, Μακρής Δημήτρης, Σβερώνη Ρίτσα και Τσέτσου Γεωργία με την καθοδήγηση των συντονιστών καθηγητών κ. Θεοδόση Γιαννόπουλου και Σοφίας Λογοθέτη, συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του Γαλιλαίου, την ιστορία του τηλεσκοπίου, το ηλιοκεντρικό σύστημα, τον ρόλο της Ιεράς Εξέτασης, το σύστημα του Πτολεμαίου κ.α.

Αστρονομία & μηνύματα μέσα από την Τέχνη

«Η επεξεργασία αυτών των θεμάτων οδήγησε σε μια θεατρική παράσταση όπου οι μαθητές με ξεχωριστή πρωτοτυπία και χάρη παρουσίασαν σκηνές, που θεμελίωναν έναν καινούριο και καινοτόμο τρόπο να προσεγγίσουν το μάθημα της Αστρονομίας. Το έργο αυτό παρουσίαζε επίσης κι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του σημερινού ανθρώπου: δηλαδή την εμμονή του, στο κατεστημένο κάθε εποχής, όπως επίσης και τη σχέση μεταξύ της εξουσίας, της επιστήμης και της εκκλησίας», αναφέρει σχετικά ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων ν. Ευρυτανίας κ. Ανδρέας Δ. Κοντοδημόπουλος, ο οποίος έδωσε το παρών στην παράσταση.

Ο πρωταγωνιστής του έργου, ο αστρονόμος, προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια παρατηρώντας τα αστέρια, πέφτει, όμως, θύμα της εξουσίας η οποία, προσπαθεί να τον χειραγωγήσει και να τον χρησιμοποιήσει για απώτερους σκοπούς. Στην εξέλιξη του έργου ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με κάθε λογής καταστάσεις, οι οποίες δεν ανήκουν στα πλαίσια της έρευνάς του.

Του αποσπούν την προσοχή και του δημιουργούν φόβους και αναστάτωση.

«Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε γιατί πιστεύουμε ότι έχει αξία να προσεγγίσουμε τη γνώση με έναν εναλλακτικό τρόπο. Η πληροφορία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και γνώση. Άλλωστε τα μηνύματα που περνούν, έστω και στο υποσυνείδητο, μέσω της τέχνης έχουν μεγαλύτερη αξία από τη στείρα απομνημόνευση πληροφοριών.

astronomos-theatro-kerasoxori

Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που δεχόμαστε τεράστιες ποσότητες πληροφορίας, οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε κάθε φίλτρο και κάθε εσωτερικό μηχανισμό έτσι, ώστε να εστιάζουμε εκεί που πρέπει, διαχωρίζοντας το ανούσιο και το ψευδές από το ουσιαστικό», επισημαίνουν εξάλλου οι καθηγητές που οργάνωσαν το έργο.

«Η συγκεκριμένη προσπάθεια των μαθητών απέδωσε πάρα πολύ και έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να ερευνήσουν, να γνωρίσουν και να παίξουν ρόλους που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους, προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις και να ξεφύγουν από τα γρανάζια του κατεστημένου. Ήταν μια πάρα πολύ καλή δουλειά και οφείλουμε να επαινέσουμε όλους τους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου-Λ.Τ. Κερασοχωρίου και να ζητήσουμε να κοινοποιήσουν το υλικό τους σε άλλα σχολεία της Ευρυτανίας ώστε οι υπόλοιποι μαθητές να έχουν και άλλες ενδιαφέρουσες αφορμήσεις για γνώση και δημιουργία» σημειώνει, τέλος, ο κ. Κοντοδημόπουλος.

Μάλιστα, η θεατρική παράσταση βιντεοσκοπήθηκε και έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=vqJ5oNGsv3M.