Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«ΜΠΟΤΣΑΡΕΙΑ 4». Ο Διονύσης Παρούτσας για τις φετινές εκδηλώσεις, τις αλλαγές και τους βασικούς συντελεστές (έντυπη έκδοση)

Εδώ και ένα μήνα στο Κεφαλόβρυσο, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, στις 8 το απόγευμα υπάρχει έντονη κίνηση. Αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν, φώτα ανάβουν, στήνονται μικροφωνικές εγκαταστάσεις, ευπρεπίζεται ο χώρος. Όλα αυτά φυσικά για να προετοιμαστεί το φετινό δρώμενο για τα Μποτσάρεια.816

Τα Μποτσάρεια που πλέον διανύουν τον τέταρτο χρόνο της ζωής τους, έχουν κατασταλάξει, έχουν ωριμάσει, και διακρίνονται από μεγαλύτερο επαγγελματισμό και περισσότερο αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Εντούτοις, όπως είναι φυσικό τίποτε δεν θα γινόταν αν δεν το είχε πάρει στα ζεστά ο ίδιος ο παπα-Γιώργης των Ευρυτάνων Αγίων και η Ελένη Σιαξαμπάνη, η οποία είναι πανταχού παρούσα, γνωρίζει τα πάντα και οργανώνει τους πάντες. Φέτος, μάλιστα, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί δεν θα δοθεί τόσο μεγάλη σημασία στην αναπαράσταση της μάχης. Αντίθετα, όλη η εκδήλωση θα έχει έναν πιο "θεατρικό" προσανατολισμό, θα υπάρχει συνεχής αφήγηση των τεκταινομένων επί σκηνής και παράλληλα έχουν προστεθεί δύο πανέμορφα χορευτικά, τα οποία ετοίμασε ο Νικολά Γκαμπριέλ, με πολύ μεράκι και μεγάλη έμπνευση.

Συνδυάζοντας το λεγόμενο "έθνικ" στοιχείο με πιο μοντέρνες χορευτικές φόρμες και έχοντας ως μέλη του "χορού" (με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης) απλές γυναίκες της πόλης μας, προσπάθησε με μεγάλη -κατά τη γνώμη μου- επιτυχία να δείξει τον ηρωισμό του Μάρκου και την πορεία του προς την Αθανασία.

Ολόκληρο το περιεχόμενο της παράστασης στήθηκε από την κ. Μποζίνη, εξειδικευμένη σεναριογράφο με σπουδές στην Ιστορία και γνώση των γεγονότων, και έχει ιδιαίτερες καλλιτεχνικές αξιώσεις. Πρόκειται για μια κίνηση τα εύσημα της οποίας πρέπει να αποδοθούν σε πολλούς μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος φέτος "πήρε πάνω του" όλο το βάρος των νέων αλλαγών, βάζοντας υψηλότερους στόχους και θέτοντας ένα στοίχημα που πρέπει για μια φορά ακόμη, να κερδηθεί.

Φέτος επίσης έχουμε μια ακόμη αλλαγή. Ο Γιάννης Χαλαστάνης που όλα τα προηγούμενα χρόνια ενσάρκωνε τόσο πετυχημένα τον Μπότσαρη, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δημήτρη Κεφαλά που πρόκειται να δοκιμαστεί περισσότερο καθώς εκτός από τις κινήσεις, στο νέο δρώμενο έχει να πει και πολλές ατάκες. Εντούτοις το πάθος γι' αυτό που κάνει αποτελεί εχέγγυο ότι θα πετύχει και θα θέσει ψηλότερα τον πήχη για τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι όμως μόνο το πάθος του Κεφαλά, αλλά και όλων των άλλων που έχουν ρόλο, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται η ίδια η Έλενα Σιαξαμπάνη, ο Γιώργος Κατσιάρης, ο Μένιος Λάππας, ο Βαγγέλης Λαθύρης, ο Θόδωρος Νάκος, ο Χριστόφορος Σιταράς, ο Γεώργιος Σκαρμούτσος, ο -πανταχού παρών- Πάνος Καραγιάννης, ο Γιάννης Χαλκιάς, η Βίκυ Σιαμπούλη αλλά και ο ίδιος ο παπα-Γιώργης που υποδύεται μη απεκδυόμενος τον φυσικό του ρόλο. Συνολικά θα συμμετέχουν φέτος πάνω από 70 άτομα, τα οποία λόγω και έλλειψης χώρου δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ, φρόντισε όμως ο δήμος, με ειδικό φυλλάδιο που θα μοιράσει στον χώρο, να παρουσιαστούν ένας προς έναν.

Τέλος, μεγάλη και φέτος είναι η συμμετοχή των δύο πολιτιστικών συλλόγων της πόλης καθώς και του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Νικολάου, χωρίς την συμβολή των οποίων τίποτε δεν θα μπορούσε να είχε γίνει.

Η συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών –οι οποίες θα είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά και θα αγγίξουν τα 500 άτομα– θα περιοριστεί στην παρέλαση της προηγούμενης μέρας και στις εκδηλώσεις της πλατείας. Κι αυτό διότι η συμμετοχή τους στο δρώμενο του Κεφαλόβρυσου δημιουργούσε προβλήματα αφού δεν μπορούσαν  να συμμετέχουν στις πρόβες και θεωρήθηκε σκόπιμο να μπορούμε πλέον να "σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας".

Η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι επίσης μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαφημιστεί ακόμη περισσότερο η εκδήλωση, να ακουστεί απ' άκρου εις άκρον στην Ελλάδα αλλά και έξω από αυτήν, σε κάθε γωνιά της γης που ζουν και ευημερούν οι συμπατριώτες μας.

Σε όλους αυτούς που συμμετέχουν, που ανέλαβαν την ευθύνη χωρίς καμία πίεση, χωρίς καμία παραίνεση, απλά και μόνο γιατί το βλέπουν ως μια διέξοδο από την απραξία του καφενείου και την μιζέρια του "κατηγορώ τα πάντα", αξίζουν πολλά-πολλά συγχαρητήρια.

Στο κάτω-κάτω, δίνουν την ευκαιρία στους χιλιάδες κατοίκους της πόλης μας, να κατεβούν στην πλατεία την Παρασκευή και στο Κεφαλόβρυσο το Σάββατο και να συμμετέχουν σε μια πολιτισμική δράση από αυτές που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε. Όλη αυτή η εκδήλωση δεν έχει στόχο παρά μόνο να αποτελέσει μνημόσυνο για την ψυχή του Μάρκου και όλοι όσοι συμμετέχουν, πρέπει με σεβασμό και ψυχική ανάταση να κλίνουν ευλαβικά το γόνυ, όχι μόνο μπροστά στον Ήρωα αλλά και σε όλους εκείνους που δεν δίστασαν να παίξουν κορώνα – γράμματα τη ζωή τους για να στήσουν ξανά στα πόδια του έναν ολόκληρο λαό, ένα ολόκληρο έθνος.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πώς όλο αυτό κοστίζει: ιδιαίτερα τα έξοδα φιλοξενίας των προσκεκλημένων σωματείων. Ο αγώνας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων "Ο Μάρκος Μπότσαρης", για να εξοικονομήσει τους απαραίτητους πόρους ήταν τιτάνιος.

Τα περισσότερα των συγχαρητηρίων λοιπόν ανήκουν σε εκείνους τους συμπολίτες μας που έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, και που ανέλαβαν τον τιμητικό ρόλο του "μαικήνα". Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που φροντίζουν για το κοινό καλό αθόρυβα, με βάση τις πεποιθήσεις τους και χωρίς καν να αναμένουν ούτε το "εύγε". Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που επιβάλλεται να βρουν μιμητές.