Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

“Ψίχουλα” τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη Στερεά. Αύξηση των πόρων ζητά με επιστολή του το Επιμελητήριο Ευρυτανίας

Μόνο ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν τα κονδύλια που το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει για τα δύο προγράμματα ΜμΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Στερεά Ελλάδα. Μόλις από 2,4 εκατ. ευρώ για Εμπόριο, Εστίαση και Εκπαίδευση για όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.espa mme_2020

Όπως είχαν επισημάνει τα "Ευρυτανικά Νέα" στο κεντρικό θέμα της Τετάρτης 27/2/2019, οι πόροι των δύο τοπ προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι δραματικά ελάχιστοι. Το Επιμελητήριο Ευρυτανίας απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την αύξησή τους.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας προς τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ευστάθιο Γιαννακίδη, η οποία κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη και στον Πρόεδρο του Κ.Ε.Ε.Ε, κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, με θέμα: "Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση", έχει ως εξής:

 

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Το Επιμελητήριο Ευρυτανίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικής μας κοινότητας, επιθυμεί να σας εκφράσει την απογοήτευσή του για τον διαθέσιμο προϋπολογισμό της Δράσης "Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας : Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση", που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)" του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για τα εξαιρετικά χαμηλά ποσά, που διατίθενται για την κάλυψη της δημόσιας δαπάνης της συγκεκριμένης δράσης.

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε, ότι το ποσό που αναλογεί για την κάλυψη της στον κλάδο εμπορίου για την Στερεά Ελλάδα, είναι μόλις 800.000 ευρώ. Αντίστοιχο ποσό αναλογεί και για τον κλάδο της εστίασης. Δηλαδή η χρηματοδότηση αυτή, μόλις που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών μιας δεκάδας επιχειρήσεων ανά κλάδο, για όλη την Στερεά Ελλάδα.

Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τις Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής της δράσης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι ΕΜΕ μισθωτής εργασίας το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, ως εξής: • Για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου: 1 ΕΜΕ • Για τον κλάδο της εστίασης: 2 ΕΜΕ • Για τον κλάδο της εκπαίδευσης - κοινωνικής μέριμνας : 3 ΕΜΕ, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης βάσει της σημερινής οικονομικής δυσχέρειας των επιχειρήσεων.

Ο επιχειρηματικός κόσμος του νομού μας, μετά και την πολύχρονη απουσία δράσεων που θα χρηματοδοτούσαν την ανάπτυξη του εμπορίου και της εστίασης, ανέμενε με μεγάλες ελπίδες το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίες τελικά φαίνονται να διαψεύδονται.

 

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Οι επιχειρήσεις της χώρας μας όπως γνωρίζετε, διεξάγουν την τελευταία δεκαετία έναν σκληρό αγώνα για την επιβίωση και την ανάπτυξη τους. Επιχειρούν σε δύσκολες συνθήκες, από τις οποίες η σημαντικότερη από αυτές ίσως είναι η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας  και η χαμηλή δανειοδότησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε όπως επανεξετάσετε την πολιτική σας και ενισχύσετε τον προϋπολογισμό της Δράσης "Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση" με επιπλέον πόρους.

Το Επιμελητήριο Ευρυτανίας είναι στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Τσάμπρας Χρήστος