Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Χωρίς πανελλαδικές στη Δασολογία Καρπενησίου; Περιλαμβάνεται στη λίστα Γαβρόγλου με τις «Πράσινες Σχολές», ελεύθερης εισαγωγής

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έκανε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου. Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν πολλές βελτιώσεις και τροποποιήσεις, για να προχωρήσει τελικά ο προγραμματισμός του υπουργείου, που μεταξύ άλλων προβλέπει διαχωρισμό των τμημάτων σε «Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης» (ΤΕΠ) και «Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).tei-dasoponia-kthrio1-0

Εδώ έγκειται και το ευρυτανικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», 99 τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στα οποία πέρυσι οι υποψήφιοι εισήχθησαν με βαθμούς κάτω της βάσης, χαρακτηρίστηκαν «Πράσινες Σχολές», δηλαδή ελεύθερης εισαγωγής/πρόσβασης χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (πρ. Δασοπονία), που πλέον ανήκει διοικητικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πέρυσι, για την εισαγωγή στη σχολή απαιτούνταν 9.207 μόρια.

Επίσημα, από τη Δασολογία Καρπενησίου και το Γεωπονικό δεν υπάρχει επίσημα αντίδραση και μάλλον τηρείται στάση αναμονής για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές -και το υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους θα εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι «Πράσινες Σχολές» δεν θα έχουν κάθε χρόνο το ίδιο… χρώμα, καθώς θα αλλάζουν ανάλογα με τη ζήτηση. Είναι δηλαδή πιθανόν η εισαγωγή στο τμήμα του Καρπενησίου να γίνει για μία χρονιά δίχως εξετάσεις, ωστόσο αυτό να επιφέρει αυξημένη ζήτηση και από την επόμενη χρονιά να επανέλθει το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών για πρόσβαση.