Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γράφοντας για την εμπειρία του καρκίνου. Εκδήλωση με τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου στη Βιβλιοθήκη Καρπενησίου (ΦΩΤΟ)

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, ο Σύλλογος «Αγώνας Ζωής» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» διοργάνωσαν ανοικτή συζήτηση - εκδήλωση με προσκεκλημένη τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου, το περασμένο Σάββατο, 16 Μαρτίου, στον χώρο της Βιβλιοθήκης.1

Αφορμή ήταν το βιβλίο της με τίτλο «Καλά και σήμερα», στο οποίο η ίδια κατέγραψε το χρονικό της ασθένειάς από τη στιγμή που διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους έως τη μαστεκτομή και την εμπειρία της χημειοθεραπείας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα «ημερολόγιο… εν θερμώ», όπως είπε, στο οποίο αποτυπώνονται όσα έζησε το διάστημα που πάλεψε με την αρρώστια.

Προλόγισε η φιλόλογος Μαρία Παναγιωτοπούλου, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσε η φιλόλογος Νίκη Μπακογεώργου. Η βραδιά πλαισιώθηκε μελωδικά από την πιανίστρια .

«Αλαζονεία του υγιούς»

Τα όσα ανέφερε στις παρεμβάσεις της η συγγραφέας είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και, εν πολλοίς, έδωσαν στο κοινό μια πλήρη εικόνα της μάχης με τον καρκίνο, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ελπίδες του ασθενούς.

«Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κα Σοφία Νικολαΐδου, που τόνισε πως το γράψιμο λειτούργησε ως «φάρμακο και θεραπεία» στην περίπτωσή της.

4

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους, ίσως, όμως, πιο πολύ σε αυτούς που δεν ξέρουν τίποτε για όλα αυτά· στους υγιείς και τους αμέριμνους, υπογράμμισε, αφού όταν διακυβεύονται τα αυτονόητα, μαθαίνουμε τελικά να ζούμε τη ζωή πιο «βαθιά». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, έγινε και καλύτερος άνθρωπος μετά την ασθένεια, πιο συμπονετικός και χαρούμενος -δεδομένου ότι ευχαριστιόταν πλέον το κάθε τι στη ζωή της, κυρίως όμως έμαθε το τι πραγματικά έχει αξία και τι όχι.

Το βιβλίο αποτελεί και ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους, καθώς μόνο με αισιοδοξία, συνεχή αγώνα και επιμονή μπορούν να φθάσουν στην τελική «νίκη».

Προς το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε ανοικτός, εποικοδομητικός διάλογος με το κοινό και εξιστόρηση προσωπικών εμπειριών.

5

2

3