Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

ev media-logo

Στο φως τα ποιήματα του Γιάννη Μήτσιου. Με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του Κερασοβίτη ποιητή

Το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, κόντρα στις δύσκολες τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, συνεχίζει αθόρυβα και με χαμηλούς τόνους αλλά μεθοδικά, το φιλανθρωπικό, κοινωνικό, πνευματικό και γενικά το πολιτιστικό έργο της. Η δράση της αυτή εκδηλώνεται, κυρίως, και με την εκδοτική της δραστηριότητα, με πιο πρόσφατη την έκδοση της ποιητικής συλλογής του Κερασοβίτη ποιητή Γιάννη Μήτσιου (1917-1943), με τον τίτλο «Ποιήματα» («Νεανικές Προσπάθειες»).

poihmata-gianni-mitsiou1

Ποίηση - «όπλο και λουλούδι»

Στις πρώτες σελίδες της συλλογής ο επιμελητής της έκδοσης κ. Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης μας παρέχει βιογραφικά και άλλα στοιχεία για τον Γιάννη Μήτσιο ενώ, με συνοπτικό τρόπο, κάνει λόγο και για την ποίησή του.

Ακολουθεί ο πρόλογος του πρύτανη των Ευρυτανικών Γραμμάτων Μιχάλη Σταφυλά (σελ.13-16), ο οποίος, μεταξύ άλλων γράφει πως η ποίηση του Μήτσιου «…είναι όπλο και λουλούδι. Χτυπάει τα κακώς κείμενα που δυναστεύουν το λαό, και την ίδια ώρα ακόμα και στο ίδιο ποίημα προσφέρει ένα ποιητικό λουλούδι αισιοδοξίας και πίστης σ’ έναν αγώνα για το καλύτερο και το ομορφότερο. Και αυτόν τον αγώνα συχνά τον συνδέει με τους χωριανούς του. Με τον ξυλοκόπο που θρηνεί για ένα πανάρχαιο δέντρο που το κόψανε, το γεωργό που κάποτε βλέπει τα σπαρτά του να καίγονται με το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς. Κι ένα συγκλονιστικό με τίτλο «Το μνήμα της αγελάδας», όπου περπατώντας σ’ ένα δάσος πέφτει σ’ ένα μνήμα όπου πάνω σε μια επιτάφια πλάκα ήταν γραμμένη η συγκλονιστική προσφορά της, στη ζωή της φαμελιάς του αφεντικού της…. Οι εμπνεύσεις του από ταπεινούς ανθρώπους, από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν, από βιώματα και από όνειρα ζωής φανερώνουν τον συναισθηματικό του κόσμο που τον μεταποιεί σε έντεχνο λόγο…».

Στις σελ. 17-23, που ακολουθούν ο διακεκριμένος φιλόλογος Γιάννης Σ. Κωτσαδάμ κάνει μία σύντομη θεώρηση της ποιητικής δημιουργίας του Γιάννη Μήτσιου. Γράφει, μεταξύ άλλων: «Είκοσι οκτώ ποιήματα είναι όλη η Συλλογή. Μια ποσότητα από πρώτη και βιαστική ματιά, αμελητέα. Μα λαθεύουμε, πάνω στη βιασύνη. Όχι δεν είναι μια ασήμαντη και επιδερμική στιχοπλοκία η ποίηση τούτη. Είναι ένα ποιητικό «στίγμα» με πολλούς και ποικίλους αποδέκτες. Και δηλώνει εξαρχής η ουσία του, με το στοχαστικό κοίταγμα, πως είναι ένα κοίτασμα έμφορτο από πολύτιμα μέταλλα πολλών αποχρώσεων και ακριβής στίλβης… Δεν είναι ογκώδες το πόνημα. Είναι ευσύνοπτο, είναι ποσοτικού μεγέθους ασήμαντου αλλά και ουσίας ευσήμαντης…».

Όπως προαναφέρθηκε, η ποιητική συλλογή του Γιάννη Μήτσιου περιλαμβάνει 28 ποιήματα γραμμένα κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη δημοτική γλώσσα και σε παραδοσιακό στίχο με «πλούσιο λεξιλόγιο αντλημένο από την πολύχημη και πολύχρωμη Ρουμελιώτικη γλώσσα, παρουσιάζουν ποικιλία θεμάτων: ερωτικά, αυτοβιογραφικά, κοινωνικά κ.λπ.».

Τέλος, σημειώνεται ότι η έκδοση αυτή έγινε εφικτή ύστερα από σχετική χορηγία του Δήμου Αγράφων προς τον οποίον εκφράζονται ευγνώμονες ευχαριστίες από το Δ.Σ της Πανευρυτανικής Ένωσης.