Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Στο 40% το Κτηματολόγιο στην Ευρυτανία. Πότε λήγει η νέα παράταση υποβολής δηλώσεων, ποια τα βασικά προβλήματα

από την έντυπη έκδοση

Περίπου 4 στους 10 υπόχρεους υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία στην Ευρυτανία. Η διαδικασία έχει λάβει ήδη παράταση διάρκειας ενάμιση μήνα. «Βιαστείτε, για να αποφύγετε τα πρόστιμα», συνιστούν οι αρμόδιοι.xorafi-ktimatologio11

Παράταση μέχρι την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο που αφορά στην Ευρυτανία (και τη Φθιώτιδα), έδωσε με απόφασή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου.

Διαδοχικές παρατάσεις

Η διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων στην Ευρυτανία άρχισε στις 17 Δεκεμβρίου 2018 και έληγε στις 18 Μαρτίου. Την περίοδο εκείνη ανακοινώθηκε παράταση στην προθεσμία έως τις 3 Μαΐου και το ίδιο διάστημα ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία σχετικά με τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων έως και έξι μήνες. Ακολούθησε η απόφαση για παράταση έως τις 18 Ιουνίου και κατόπιν η διαδικασία παρατάθηκε για τρίτη φορά, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πλέον φθάσαμε στην τέταρτη παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, διάρκειας ενάμιση μήνα -έως το τέλος Οκτώβρη.

Από το υπουργείο, πάντως, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες που δίνονται στις περιοχές όπου έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόµενες παρατάσεις των 3+3 µηνών -όπως είναι η Ευρυτανία. Ως εκ τούτου, αυτή πιθανόν θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν εµπρόθεσµα και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση την ακίνητη περιουσία τους.  Όπως και να ‘χει, θεωρείται μάλλον δεδομένο πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε Ευρυτανία και Φθιώτιδα.

Να σημειωθεί, πάντως, πως για τη διευκόλυνση των πολιτών που, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δεν θα έχουν συγκεντρώσει πριν την καταληκτική ημερομηνία τα απαραίτητα δικαιολογητικά, παρέχεται η δυνατότητα καταγραφής της εμπρόθεσμης προσέλευσης τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης και καθορισμού ραντεβού για την υποβολή της δήλωσης, σε εύλογο χρόνο, μετά την καταληκτική προθεσμία.

Σε ποσοστό 40%

Τα «Ευρυτανικά Νέα» επικοινώνησαν με τον τοπογράφο και υπεύθυνο του γραφείου κτηματογράφησης για τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, κ. Νέστορα Ζύγρα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο, το ποσοστό των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ευρυτανία που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ανέρχεται στο 40%· μόλις τέσσερις στους δέκα έχουν τακτοποιήσει τα του Κτηματολογίου.

Ο κ. Ζύγρας εντοπίζει ως κύρια αιτία της υποτονικής συμμετοχής στη διαδικασία το γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε από τις συνεχείς, διαδοχικές παρατάσεις, συνθήκη που πιθανόν από μερίδα ιδιοκτητών να ερμηνεύτηκε πως θα συνεχιστεί… επ’ άπειρον. «Η Πολιτεία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να καταλάβουν ότι κάποτε θα τελειώσει η προθεσμία για το Κτηματολόγιο», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως κατά τους θερινούς μήνες, παρότι στην Ευρυτανία ήρθαν πολλοί ετεροδημότες αλλά και ομογενείς, το ενδιαφέρον των υπόχρεων σε δήλωση ήταν υποτονικό -δεδομένων και των προσδοκιών.

Στο Καρπενήσι, το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης λειτουργεί στην οδό Χαρ. Τρικούπη 43 (τηλ. 22370-23200) με ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα- Τρίτη- Πέμπτη- Παρασκευή 08:00 με 16:00 και Τετάρτη 08:00 με 20:00.ktimatologio-pinakida-karpenisi-0

Τα κυριότερα προβλήματα

Ποια είναι, όμως, τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτό το 9μηνο (από την έναρξη της διαδικασίας) μηχανικοί και τοπογράφοι στην Ευρυτανία όσον αφορά στις διεκπεραιώσεις δηλώσεων για το Κτηματολόγιο;

Όπως αναφέρουν στα «Ευρυτανικά Νέα» άνθρωποι του κλάδου, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν να κάνουν με ανύπαρκτους τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς εκτάσεις είναι μοιρασμένες «διά λόγου» και στην πράξη δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ ακόμα και όπου υπάρχουν συμβόλαια, δεν έχουν γίνει οι πιο πρόσφατες αποδοχές κληρονομιάς και έτσι «κόβεται» η ροή.

Πρόβλημα στην Ευρυτανία αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός ομογενών - ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας ανά τον νομό· πολλοί Ευρυτάνες λείπουν για δεκαετίες ολόκληρες από τον τόπο καταγωγής τους και είτε δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται η περιουσία τους είτε δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την όλη διαδικασία.

Χιλιάδες είναι τα δασωμένα χωράφια στον νομό, ενώ, τέλος, για ακίνητα που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα, είναι δύσκολο να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή· σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προσκομιστεί ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο.