Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Διαφωνεί με την άφιξη προσφύγων στην Ευρυτανία ο βουλευτής. Ερώτηση Κοντογεώργου προς τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την διαχείριση του μεταναστευτικού εκφέρει σημαντικές αντιρρήσεις ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος με ερώτηση που κατέθεσε εκτάκτως, την Τρίτη 1/10, στη Βουλή των Ελλήνων και τον υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.kontogeorgos-grafeio-arxeio1

Τον φόβο ότι θα πληγεί ο τουρισμός του νομού, σχεδόν μοναδικής πηγής εσόδου στην μαραζωμένη Ευρυτανία, εκφράζει ο Κώστας Κοντογεώργος. «Μοναδική φωτεινή και ελπιδοφόρα εξαίρεση, αποτελεί η τουριστική ανάπτυξη που με πολύ κόπο χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και μπορεί και φέρνει εισόδημα και απασχόληση στην ευρύτερη περιοχή του Νομού μας», τονίζει και ερωτά τον υπουργό αν «αληθεύουν οι φήμες» και αν ναι, με ποια κριτήρια ελήφθη η σχετική απόφαση.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Θέμα: «Σχεδιαζόμενη μεταφορά μεταναστών στο Καρπενήσι».

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν φήμες στην τοπική κοινωνία του Καρπενησίου και γενικότερα της Ευρυτανίας, ότι το Υπουργείο σας σχεδιάζει την μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στον τόπο μας.

Όπως γνωρίζετε, ο Νομός Ευρυτανίας, ορεινός και απομονωμένος, αντιμετωπίζει μεγάλα και πολλά προβλήματα ανεργίας, που αγγίζει το 60% του ενεργού πληθυσμού, φτώχειας και μαρασμού, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Μοναδική φωτεινή και ελπιδοφόρα εξαίρεση, αποτελεί η τουριστική ανάπτυξη που με πολύ κόπο χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και μπορεί και φέρνει εισόδημα και απασχόληση στην ευρύτερη περιοχή του Νομού μας.

Σας ενημερώνω ότι στον τόπο μας αναπτύσσονται πολλές μορφές τουρισμού με επίκεντρο τον χιονοδρομικό, τον αθλητικό, τον τουρισμό περιπέτειας, τον αγροτουρισμό, τον ορειβατικό, τον θρησκευτικό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας κ.α.

Πολλοί συμπατριώτες μας, επένδυσαν και επενδύουν σε αυτές τις δραστηριότητες, ενώ τόσο η Αυτοδιοίκηση όσο και οι ιδιώτες επαγγελματίες του τουρισμού δαπανούν σημαντικούς πόρους για προβολή και διαφήμιση του τόπου μας.

Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες που ερεύνησαν οι υπηρεσίες σας, δεν προτίθενται να φιλοξενήσουν μετανάστες.

Εξάλλου είναι γνωστό σε όλους ότι τόσο οι αντίξοες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην ορεινή Ευρυτανία, όσο και η μη ύπαρξη οργανωμένων δομών φιλοξενίας καθιστούν αδύνατη την επιβίωση ανθρώπων σε κοντέινερ και σκηνές, σε τέτοιο υψόμετρο.

Θεωρούμε άδικη και απορριπτέα κάθε απόφαση του Υπουργείου σας, να σχεδιάζει μεταφορά μεταναστών στον τόπο μας, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων της περιοχής.

Πιστεύουμε μία τέτοια εξέλιξη θα πλήξει καίρια την μόνη αποδοτική και ελπιδοφόρα δραστηριότητα στον τόπο μας με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Κατόπιν των ανωτέρω και με βάση την λαϊκή ρήση «χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει»

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Είναι αλήθεια οι κυκλοφορούσες φήμες για μεταφορά μεταναστών στο Καρπενήσι;

2. Εάν είναι αλήθεια, με ποια κριτήρια ελήφθη η σχετική απόφαση και ποιοι φορείς ενημερώθηκαν και συμμετείχαν;

3. Έχετε λάβει υπόψη σας, τις κρατούσες συνθήκες, κλιματικές και κοινωνικοοικονομικές, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στην μοναδική οικονομική δραστηριότητα της Ευρυτανίας;