Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Έρχονται και νέα αιολικά, αυτή τη φορά από την ΤΕΡΝΑ σε Κρίκελλο και Δομνίστα - 20 ανεμογεννήτριες, 4 έργα, 66.60MW, 75 εκατ. ευρώ

απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Η ΤΕΡΝΑ το 2018 επανέφερε το ενδιαφέρον της για τα τέσσερα (4) αιολικά που έχει σε Κρίκελλο και Δομνίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξασφαλίσει νέες άδειες για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην κεντρική Ελλάδα, μεταξύ αυτών και των αιολικών στην Ευρυτανία.aiolika-anemogennitries11

Τα αιολικά στην Ευρυτανία

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει άδεια εγκατάστασης που παρατάθηκε μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 για τέσσερα (4) αιολικά έργα τα οποία "ακουμπάνε" και στους τρεις νομούς, Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα έχει αδειοδοτηθεί με τροποποιημένη μελέτη που μειώνει τις ανεμογεννήτριες, με αυξημένη ισχύ η καθεμία ωστόσο.

Οι θέσεις των αιολικών

Συγκεκριμένα θα κατασκευάσει: Αιολικό σταθμό παραγωγής 13,5MW στη θέση "Τύμπανο - Τρυπήρι", της Δ.Ε. Δομνίστας. Αιολικό σταθμό 18,9MW στη θέση "Καστρί - Κοκκάλια", Δ.Ε. Δομνίστας και Αιολικό σταθμό 10,8MW στη θέση "Πικροβούνι" Δ.Ε. Καρπενησίου και αιολικό στην θέση "Καράβι - Αλογοβούνι".

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των προς κατασκευή πάρκων ανέρχεται σε 66,6MW και θα εγκατασταθούν 20 νέας τεχνολογίας ανεμογεννήτριες 3,3MW η καθεμία. Ο συνολικός προϋπολογισμός υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ. Η επένδυση θα καλυφθεί από ίδια συμμετοχή, τραπεζικό δανεισμό και μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων. Η ολοκλήρωση της κατασκευής τους αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου 2022.

Η Terna Energy στο τέλος Ιουλίου 2019 είχε υπό εκτέλεση και υπό υλοποίηση, την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων ισχύος 121MW σε 9 τοποθεσίες στην Εύβοια, ενώ ολοκληρώνει την κατασκευή ενός ακόμη αιολικού πάρκου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στον ν. Βοιωτίας ισχύς 30MW (7 ανεμογεννήτριες). Ο συνολικός προϋπολογισμός υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ.