Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αναγνωρίστηκε επίσημα ως Μονή, η Παναγία Δομιανίτισσα. Το ιστορικό του ναού και η πρωτοβουλία της Ι.Μ. Καρπενησίου

από την έντυπη έκδοση

Μετά από προσπάθειες δύο και πλέον ετών εκ μέρους της Ι.Μ. Καρπενησίου, το μοναστήρι της Παναγίας της Δομιανίτισσας, στους Δομιανούς Ευρυτανίας, έλαβε την επίσημη αναγνώριση με ΦΕΚ.domianoi-monastiri11

«Ίδρυση Ανδρώας Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Παναγίας Δομιανιτίσσης Δομιανών Ευρυτανίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, που βρίσκεται στον Οικισμό Δομιανών, της Τ.Κ. Δομιανών, της Δ.Ε. Κτημενίων, του δήμου Καρπενησίου, του νομού Ευρυτανίας», έχει τίτλο το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών σε ΦΕΚ και αναγνωρίζει ως Μονή της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Παναγία τη Δομιανίτισσα.

Το σχετικό διάταγμα υπέγραψαν, στις 4 Μαΐου 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 του ίδιου μήνα (ΦΕΚ Τεύχος A’ 100/23.05.2020).

 Ήταν μια «εκκρεμότητα» η μη επίσημη αναγνώριση του Μοναστηριού στους Δομιανούς Ευρυτανίας, με τη Μητρόπολη Καρπενησίου να αναλαμβάνει τα τελευταία 2-2,5 χρόνια πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος. «Να ευχηθούμε στους σεβαστούς πατέρες που διακονούν εκεί, να συνεχίσουν τη θεάρεστη διακονία τους, υπό την κραταιά σκέπη και ευλογία της εφόρου και προστάτιδος της Μονής, γλυκιάς μας Παναγίας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η Ι.Μ. Καρπενησίου.

Το ιστορικό του ναού

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Δομιανίτισσας, αναφέρει η Μητρόπολη, λειτούργησε για άγνωστο χρονικό διάστημα ως μοναστήρι· αυτό μαρτυρούν η αρχιτεκτονική και τα δομικά στοιχεία του Ναού, δηλαδή χαμηλές πόρτες με ημικύκλιο, μικρά παράθυρα ψηλά στους τοίχους, μεγάλα ανώγεια κελιά όπως των μεγάλων μοναστηριών (…). Ο χρόνος που πρωτοχτίστηκε ο Ιερός Ναός είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αλλά σύμφωνα με παραδόσεις και με κάποιο γράφημα σε παλιό παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, πιθανόν να χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα. Πυρπολήθηκε εν μέρει και καταστράφηκε αργότερα η δυτική πλευρά του Ιερού Ναού, επειδή συμμετείχαν οι μοναχοί σε προεπαναστατικά κινήματα.