Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ο Ευρυτάνας παλαιοντολόγος Δρ. Γεώργιος Γεωργαλής και το μεγαλύτερο φίδι που έζησε ποτέ στην Ιταλία, από την έντυπη

από την έντυπη έκδοση

Ο παλαιοντολόγος Δρ. Γεώργιος Γεωργαλής απέδειξε ότι ένα θαλάσσιο φίδι που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον… 19ο αιώνα, είναι το μεγαλύτερο που έζησε ποτέ στην Ιταλία.georgalis-fidi-italia1

Ο παλαιοντολόγος Δρ. Γεώργιος Γεωργαλής (Πανεπιστήμιο του Τορίνο), με καταγωγή από την Ποταμιά Γρανίτσας, δημοσίευσε νέα μελέτη που αποκάλυψε νέα, ενδιαφέροντα στοιχεία για ένα μεγαλόσωμο θαλάσσιο φίδι, τον Palaeophis oweni, που έζησε κατά την Ηώκαινο εποχή, περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην περιοχή της Βερόνας. Το φίδι πρωτοανακαλύφθηκε το μακρινό 1881, όμως από τότε το μόνο στοιχείο που είχε γίνει γνωστό ήταν μια σύντομη περιγραφή και ένα σκίτσο ενός σπονδύλου.

Ύστερα από ερευνά του διαθέσιμου υλικού, ο Δρ. Γεωργαλής παρουσίασε μια αναλυτική μελέτη με πλήρη περιγραφή και φωτογραφίες των σπονδύλων του ζώου, και έδειξε ότι το γιγαντιαίο αυτό φίδι είναι το μεγαλύτερο που έζησε ποτέ στην Ιταλία, εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη των απολιθωμάτων αυτού του είδους στη γείτονα χώρα.

Ο Palaeophis oweni, λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο Ευρυτάνας επιστημόνας, «...ζούσε στη ρηχή θάλασσα που κάλυπτε 40 εκατομμύρια χρόνια πριν την περιοχή της Βερόνας, μαζί με καρχαρίες, κροκοδείλους, και χελώνες με μαλακό κέλυφος, που επίσης βρέθηκαν ως απολιθώματα». Τα μυστηριώδη αυτά υδρόβια φίδια, εξηγεί, εξαφανίστηκαν στο τέλος της Ηωκαίνου εποχής και κανένα σημερινό φίδι δε θεωρείται απόγονός τους.