Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

ev media-logo

«Διακεκριμένος Ερευνητής 2016» ο Χαρίδημος Τσούκας. Σημαντική διάκριση για τον Ευρυτάνα καθηγητή στα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας

Παράσημο στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία αποτελεί για τον Ευρυτάνα καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα το γεγονός πως έλαβε το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2016» στον τομέα των «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών».

tsoukas-xaris-2016

Για ακόμη μια χρονιά, τα ετήσια «Βραβεία Έρευνας» απονεμήθηκαν σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα Βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και Έρευνας 2016» της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (IΠΕ), τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016.

Η τελετή είχε, όμως, και «χρώμα» ευρυτανικό, καθώς το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2016» στον τομέα των «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών» απονεμήθηκε στον Καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού με τον Δρ. Μιχαλίνο Ζεμπύλα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας σημείωσε ότι τα βραβεία μπορεί να είναι ατομικές διακρίσεις, αλλά το έργο που βραβεύεται δεν είναι μόνο αποτέλεσμα μιας στενά ατομικής προσπάθειας, αλλά απαιτεί μια, συχνά αδιόρατη, συλλογικότητα, δίχως την οποία κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει.

Κύριος στόχος των Βραβείων Έρευνας είναι η ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και με διεθνή αναγνώριση αποτελέσματα. Παράλληλα, η απονομή των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας που το 'Ίδρυμα Προώθησης 'Eρευνας (ΙΠΕ) καθιέρωσε από το 2007, αναδεικνύει προσωπικότητες ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κάνοντας ευρύτερα γνωστό το ερευνητικό τους έργο, το οποίο έχει διεθνή εμβέλεια και σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία εν γένει.

Η ομιλία του Χ. Τσούκα

«Μια παλιά αφρικανική παροιμία λέει ότι «χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί». Επιτρέψτε μου να την παραφράσω για την περίσταση: χρειάζεται μια κοινότητα για να κάνει τη δουλειά του ένας επιστήμονας. Τα βραβεία μπορεί να είναι ατομικές διακρίσεις, αλλά το έργο που βραβεύεται δεν είναι μόνο αποτέλεσμα μια στενά ατομικής προσπάθειας, αλλά απαιτεί μια, συχνά αδιόρατη, συλλογικότητα, δίχως την οποία κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει.

Θέλω, λοιπό, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο δικό μου «χωριό» - στη δική μου κοινότητα, η μάλλον, ορθότερα, στις δικές μου κοινότητες.

Πρώτα απ’ όλα στο Πανεπιστήμιο Κύπρο, το οποίο, με την επιμονή του στην αριστεία και την εν γένει θεσμική του λειτουργία και κουλτούρα, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες να εργαστεί δημιουργικά ένας ακαδημαϊκός. Ευχαριστώ θερμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου (και μέσω αυτού τον ανώνυμο Κύπριο φορολογούμενο) για αυτό το πολύ καλό περιβάλλον εργασίας. Δεν λείπουν βεβαίως τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να υποτιμώνται και τα θεσμικά επιτεύγματα. Γινόμαστε καλύτεροι όταν, αντλώντας υπερηφάνεια από τα συλλογικά μας κατορθώματα, υιοθετούμε όλο και πιο φιλόδοξους στόχους.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την οικογένειά μου για την υποστήριξη και την αγάπη με την οποία με περιβάλλουν. Η σοβαρή ακαδημαϊκή εργασία είναι ιδιαίτερα μοναχική, απαιτώντας σχεδόν ασκητική ζωή. Όπως κάθε είδους αφιέρωση σε ένα σκοπό, η αφιέρωση στην επιστήμη και τα γράμματα απαιτεί θυσίες, αρκετές από τις οποίες επωμίζεται η οικογένεια. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τη σύζυγό μου Έφη Βλαδιμήρου για την αφειδώλευτη αγάπη και κατανόηση. Ευχαριστώ και τις κόρες μου Μαριάννα και Φωτεινή για την υπομονή τους: να κατανοούν με τρυφερότητα την αφηρημάδα και την απόσυρση του πατέρα τους στο ακαδημαϊκό του σπήλαιο.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το ΙΠΕ για τη βράβευση αυτή. Το πλέον σημαντικό είναι η σπουδαιότητα των κοινωνικών επιστημών που αναδεικνύεται μέσα από τέτοια βραβεία. Ο ορθολογισμός, η ατελεύτητη διερώτηση, η κριτική σκέψη και το ανοιχτόμυαλο πνεύμα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τη δημιουργική κοινωνική επιστήμη, και είναι πολύ χαρούμενος που έχω την τιμή να την υπηρετώ

Σας ευχαριστώ πολύ".

 

Χαρίδημος Κ. Τσούκας