Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

ev media-logo


ΜΠΟΤΣΑΡΕΙΑ ΙΙΙ. Ο Διονύσης Παρούτσας καταθέτει ιδέες και προτάσεις για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων προς τιμήν του Μ. Μπότσαρη (έντυπη έκδοση)

Παρ' όλο που το προχθεσινό χιόνι έδωσε ένα χειμωνιάτικο τόνο στο τοπίο, είναι αναμφισβήτητο ότι η Άνοιξη ήρθε και φέρνει μαζί της, σιγά - σιγά και το καλοκαιράκι. Είναι λοιπόν καιρός, όσοι ασχολούνται με τις γιορτές και τα δρώμενα του καλοκαιριού να αρχίσουν να ξεσκονίζουν τα χαρτιά τους και να προετοιμάζονται, αν θέλουν να διοργανώσουν κάτι ουσιαστικό και όμορφο. Καθώς μάλιστα πριν από καμιά 15αριά μέρες προβλήθηκε η ταινία "Τα παιδιά της Σαμαρίνας", ήταν αδύνατο να μην πάει το μυαλό μας στα φετινά "Μποτσάρεια", τα οποία χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και καλύτερα και τείνουν να εδραιωθούν.

748

Καταχρώμενος για μια ακόμη φορά τον φιλόξενο χώρο των Ευρυτανικών Νέων, και θέλοντας να φέρω όσο πιο νωρίς γίνεται το ζήτημα στην επικαιρότητα, θα προσπαθήσω σήμερα να μεταφέρω κάποιες σκέψεις επαναλαμβάνοντας όσα κατά καιρούς έχω γράψει σχετικά. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι οι όποιες αντιδράσεις έχουν υποχωρήσει, ο σκεπτικισμός σχετικά με την εκδήλωση έχει μειωθεί και κατά συνέπεια οι συνδιοργανωτές θα πρέπει να ξεκινήσουν τη δουλειά όσο το δυνατόν νωρίτερα. Προκειμένου, λοιπόν, η εκδήλωση να μην ευτελιστεί και να μην καταντήσει ένα ακόμη επαρχιακό πανηγυράκι σαν τα εκατοντάδες που πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια κάθε καλοκαίρι, θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να στρωθούν στη δουλειά από τώρα!

Επανέρχομαι στην πρόταση ότι τα "Μποτσάρεια" θα πρέπει να αποκτήσουν "επιστημονικό" υπόβαθρο. Έστω και αν δεν υπάρχει πάντα σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων, θα πρέπει να στηθεί ένα μόνιμο "ιστορικό" -ας το πούμε- συνέδριο, κάθε χρόνο, στο οποίο θα παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τη ζωή και τη δράση του Μάρκου Μπότσαρη και όχι μόνο. Πέρυσι στην πλατεία, ο ομιλητής έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση, όμως δεν ταίριαζε στο περιβάλλον γιατί είχε πολλή φασαρία και δεν ήταν δυνατό να προσελκύσει την προσοχή των ακροατών, με αποτέλεσμα να κουράσει και να κουραστεί.

Φέτος η 9η Αυγούστου πέφτει Τετάρτη, οπότε μεσοβδόμαδα, μάλλον δεν ενδείκνυται για την αναπαράσταση και την πορεία στην πόλη. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να οριστούν για το επόμενο Σαββατοκύριακο. Όμως  όλη εκείνη η εβδομάδα θα πρέπει να είναι αφιερωμένη στον ήρωα με παράλληλες δράσεις, συμμετοχές διάφορων ομάδων κτλ. καθώς και ένα θρησκευτικό μνημόσυνο με τον αντίστοιχο πανηγυρικό στο Κεφαλόβρυσο την Τετάρτη. Ο παπα-Γιώργης σίγουρα θα βρει μια λύση γι' αυτό.

Εντούτοις η εμπλοκή του Συλλόγου Μάρκος Μπότσαρης πρέπει να γίνει περισσότερο ουσιαστική. Μια ομιλία της προέδρου και μια απλή συμμετοχή στις πρόβες δεν αρκεί. Δεν είναι δυνατό να αφεθεί η διοργάνωση στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου. Πρέπει να βρεθούν άνθρωποι που θα το πάρουν πραγματικά στα "ζεστά" και αυτοί θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι του συλλόγου, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι απλά "δρέπουν δάφνες". Ειλικρινά, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και εθελοντισμός, η εκδήλωση πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. Είναι καλύτερο από το να γίνει καραγκιοζιλίκι.

Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν θα ήταν άσκοπο, ο Δήμος να κάνει μια επίσκεψη στα Λύκεια της πόλης και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών να δημιουργήσει ομάδες, οι οποίες θα στηρίξουν την παράσταση.

Η συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών θα πρέπει να περιοριστεί στην παρέλαση της προηγούμενης μέρας και στις εκδηλώσεις της πλατείας. Κι αυτό διότι η συμμετοχή τους στο δρώμενο του Κεφαλόβρυσου δημιουργεί προβλήματα αφού δεν μπορούν να συμμετέχουν στις πρόβες. Επίσης, στην πλατεία, οι παρελαύνοντες δεν πρέπει να υποχρεωθούν να στέκονται "προσοχή" όση ώρα διαρκούν οι εκδηλώσεις και οι χοροί. Αφού λήξη η πομπή να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας και να διαλυθούν.

Σε ότι αφορά την αναπαράσταση αυτή καθ' αυτή: Χρειάζεται να εκπαιδευτούν ντόπιοι "ηθοποιοί" στη χρήση των απαραίτητων κροτίδων, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, ενώ αυτός που θα γράψει το κείμενο του δρώμενου θα πρέπει να το κάνει να διαρκέσει τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας. Δεν μπορούμε να "εξαρτόμαστε" εσαεί από τους Μεσολογγίτες "ειδικούς". Επιπλέον χρειάζεται καλή μικροφωνική εγκατάσταση και μικρόφωνα "ψείρες", εάν πρόκειται να διαμειφθούν διάλογοι.

Επίσης η "μάχη" μπορεί να περιοριστεί ακόμη περισσότερο, ενώ παράλληλα να αυξηθεί το "διαλογικό μέρος", με αναφορές στην συνέλευση του Άργους, στο "σκίσιμο" του διπλώματος από τον Μάρκο, στην νεκρώσιμη ακολουθία του Μεσολογγίου ή τη συνάντηση του νεκρού με τον Καραϊσκάκη στον Προυσό.

Ακόμη και κάποιες άλλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, όπως τραγούδια, μοιρολόγια, μουσική, εικόνα, προβολές κτλ, δεν θα ήταν άνευ ουσίας. Ο τεχνικός για τον φωτισμό πρόπερσι μου είχε πει ότι θα μπορούσε να προβάλλει εικόνες στα φυλλώματα των δέντρων. Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι, αλλά ας το ερευνήσει κάποιος.

Οπωσδήποτε πρέπει να διατηρηθεί το θλιβερό και "βαρύ" ύφος της πομπής στην οποία θα συμμετάσχουν οι διάφοροι σύλλογοι που θα προσκληθούν καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Καρπενησίου που είναι και ο βασικός πυλώνας της εκδήλωσης, έτσι ώστε να μην καταντήσει μια απλή παρέλαση επίδειξης.

Πρέπει να κατασκευαστούν αληθοφανή μεταλλικά αντίγραφα του οπλισμού και όχι ξύλινα που σπάνε με την πρώτη ευκαιρία και δημιουργούν θυμηδία στους θεατές και τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερα ο οπλισμός του "Μάρκου Μπότσαρη" θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να αποτελέσει "περιουσία" του Δήμου ή της οργανωτικής επιτροπής.

Πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 5 πρόβες με όλους τους συμμετέχοντες, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Για τον λόγο αυτό οι ομάδες των "μαχητών" θα πρέπει να καθοριστούν πολύ νωρίς, ώστε να μπορούν να προβάρουν τις κινήσεις τους πιο αυτόνομα και μόνοι τους.

Ο χώρος δράσης θα πρέπει να διατηρηθεί στο υψωματάκι καθώς δίνει καλύτερη θέα σε όλους, ενώ η προσθήκη μερικών κερκίδων ακόμη (αν γίνεται) θα ήταν πολύ εξυπηρετική. Πέρυσι η ιδέα να φωνάξει ο Μάρκος το όνομά του μπαίνοντας στη "σκηνή" ήταν ευρηματική και έδωσε την ευκαιρία σε όλους να τον εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του, μετατοπίζοντας έτσι την προσοχή από το πλήθος των άλλων "μαχητών" στο κεντρικό πρόσωπο, και καθιστώντας τους απλά ένα υπόβαθρο που υποστήριζε το κύριο δράμα. Όμως η σύλληψη του Άγου Βασιάρη πέρασε απαρατήρητη και ίσως έπρεπε να δουλευτεί περισσότερο. Πέρυσι, επίσης, ήταν πολύ πετυχημένα τόσο η κορύφωση του δράματος, όσο και η νεκρική πομπή, που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης, οπότε καλό θα ήταν να παραμείνουν ως έχουν.

Για μια ακόμη φορά, θα πρέπει να διασαφηνιστεί πως ούτε οι γνώσεις μου ούτε η εμπειρία μου εγγυώνται ότι όλες αυτές οι προτάσεις είναι σωστές. Εντούτοις, μπορούν να διευρύνουν το πεδίο αναφοράς των διοργανωτών ώστε να παραχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, κάτι που είναι και το ζητούμενο όλων.