Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

ev media-logo

Την Τετάρτη (26/7) το πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής στο Στένωμα. Αναβιώνει η θρησκευτική και λαϊκή παράδοση του τόπου

Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, την Τετάρτη 26 Ιουλίου, οι Στενωματιώτες θα διοργανώσουν την ετήσια ημερήσια πανήγυρη, που πέρυσι «ζωντάνεψε» ξανά έπειτα από πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

stenoma-apo-drone1

«Μετά την επιτυχημένη κατά κοινή ομολογία αναβίωση της περσινής θρησκευτικής πανήγυρης, η οποία οφείλεται κυρίως στην πρόθυμη συμμετοχή όλων των χωριανών και στην καλή τους διάθεση, το εκκλησιαστικό συμβούλιο με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Γεωργίου θα αναλάβει εκ νέου τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και για την φετινή πραγματοποίηση του, ελπίζοντας ότι και φέτος οι χωριανοί μας θα ανταποκριθούν. Ο δήμος Καρπενησίου δια μέσου του πολιτιστικού συλλόγου, αλλά και ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Σουλιώτης προσωπικά, όπως και πέρσι μας τίμησαν με την παρουσία τους, έτσι και φέτος αγκαλιάζουν αυτή μας την προσπάθεια», σημειώνει ο εφημέριος του ναού π. Ευστάθιος Τριβυζάς , σημειώνοντας πως «το κέντρο κάθε θρησκευτικής πανήγυρης πρέπει να είναι οι Άγιοι». Η θρησκευτική πανήγυρι είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των Γιορτών Δάσους.

Θεία Λειτουργία και γλέντι

«Για όλους εμάς λοιπόν αποτελεί χρέος η απόδοση τιμής προς την πολιούχο και προστάτιδα του χωριού μας οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή. Στην ακολουθία του όρθρου θα ψαλούν τροπάρια τα οποία θα αναφέρονται στη ζωή και το μαρτύριο της αγίας», προσθέτει.

Θα ακολουθήσει η τέλεση της Θείας Λειτουργία και κατόπιν «βγαίνοντας από τον ναό θα έχουμε πλέον την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές, να επικοινωνήσουμε με χωριανούς και φίλους, και να δείξουμε την φιλοξενία μας. Στον χορό πιασμένοι χέρι χέρι, ακόμα και αυτοί που ίσως κάτι τους χώριζε ή τους είχε ψυχράνει, θα έχουν την ευκαιρία, αν φυσικά το θελήσουν, να φέρουν κοντά όχι μόνο τα σώματα αλλά και τις καρδιές τους».

Ο χορός όπως και πέρσι θα είναι ελεύθερος από την αρχή έως το τέλος, μιας και για τις πρώτες ώρες η ορχήστρα θα είναι πληρωμένη από το δήμο ενώ για τις υπόλοιπες ώρες και έως το τέλος του πανηγυριού από χωριανούς. Οι κτηνοτρόφοι του χωριού προθυμοποιήθηκαν ξανά να προσφέρουν σφάγια από το κοπάδι τους, ωστόσο επειδή η γιορτή της Αγίας Παρασκευής φέτος είναι Τετάρτη, ημέρα νηστείας για την εκκλησία, δεν θα προσφερθούν κρέατα από τον ναό. Οι παραβρισκόμενοι θα μπορούν είτε να φέρουν μαζί το φαγητό τους, είτε να παραγγείλουν από τα μαγαζιά του χωριού, «ώστε όλοι παρέα να φάμε και να διασκεδάσουμε». «Καφέδες και ποτά θα τα διαθέτει ο ναός, ενώ σε όλους θα προσφερθούν δωρεάν παραδοσιακές χειροποίητες πίτες φτιαγμένες από χωριανές που οικειοθελώς προσφέρθηκαν (…)».

stenoma-panigiri1

Σε ανακαινισμένο ναό

Ο π. Ευστάθιος Τριβυζάς ευχαριστεί, τέλος, θερμά όλους όσοι συνέδραμαν στην ανακαίνιση του ναού της Αγ. Παρασκευής, σημειώνοντας τα εξής: «Για όσους μένουν στην Ελλάδα είχαμε την δυνατότητα να τους ευχαριστήσουμε προσωπικά, το μεγαλύτερο όμως μέρος της δαπάνης καλύφθηκε από απόδημους αδερφούς μας που διαβιούν στην Αμερική. Αυτών τα ονόματα να μας επιτρέψετε να αναφέρουμε ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, αγάπης και ευγνωμοσύνης.

Η σειρά αναφοράς είναι αλφαβητική, (βάση επιθέτου) και όχι ανάλογα με το ποσό που πρόσφεραν, άλλωστε δεν το γνωρίζουμε, ούτε ζητήσαμε να το μάθουμε. Όλους να τους σκεπάζει και να τους ευλογεί η προστάτιδα του χωριού μας Αγία Παρασκευή. Προσφορές οικογενειών εξ Αμερικής: Νικολάου Κ. Αθανασίου, Βησσαρίωνα Β. Καλύβα, Γρηγορίου Β. Καλύβα, Δημητρίου Ι. Καλύβα, Κωνσταντίνου Β. Καλύβα, Κωνσταντίνου Σ. Καλύβα, Γεωργίου Χ. Μαντέκα, Ιωάννου Π. Μπανιά, Ιωάννου Λ. Νταβαρίνου, Γεωργίου Νταή, Γεωργίου Π. Παπαδονίκου, Αθανασίου Π. Παπασπύρου, Βασιλείου Π. Παπασπύρου, Βιργινίας Παρούτσα, Γεωργίου Κ. Σκεντέρη, Παναγιώτου Γ. Σκεντέρη, Παναγιώτου Κ. Σκεντέρη, Xenry Angelo».