Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σταφυλά περιλαμβάνει το νέο τεύχος του περιοδικού «Ευρυτανικά Χρονικά», της Πανευρυτανικής Ένωσης

Αφιερωμένο στον «πρύτανη των ευρυτανικών Γραμμάτων» αείμνηστο Μιχάλη Σταφυλά είναι το τελευταίο διπλό τεύχος (αριθ. 58-59) του Περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» που εκδίδεται από την Πανευρυτανική Ένωση.stafylas-evrytanika-xronika-0

Συγκεκριμένα, στις 32 πρώτες σελίδες του γίνεται αδρομερής αναφορά στη ζωή και το έργο του μέχρι τούδε Διευθυντή του Περιοδικού, Μιχάλη Σταφυλά, «πολυγραφότατου, ακαταπόνητου ερευνητή, μελετητή και σμιλευτή του έντεχνου γραπτού λόγου», όπως τον έχουν προσδιορίσει κατά καιρούς μελετητές του.

Οι εν λόγω σελίδες περιλαμβάνουν κείμενα των: Θέμιδας Σταφυλά, Μαριάννας Κακαουνάκη, Ηλία Ντζιώρα, Δημήτρη Καρατσίκη, Εσπέριας Σουρβίνου, Κώστα Φούκα, Θεόδωρου Πολίτη, Γιάννη Μάκκα, καθώς και ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων, ψηφίσματα και, τέλος, διάφορα ποιήματα.

Το εξώφυλλο έχει φωτογραφία του Μιχάλη Σταφυλά να ομιλεί σε ένα από τα πάμπολλα συνέδρια που συμμετείχε και πίσω του, «αχνά» φαίνονται οι δύο δισέγγονές του, που λάτρευε και τον λάτρευαν…

Στις υπόλοιπες σελίδες του περιοδικού ο αναγνώστης θα διαβάσει ενδιαφέροντα κείμενα, όπως: Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2018 του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιου, «Πώς είδε το Καρπενήσι Άγγλος Ανθυπολοχαγός τον Νοέμβριο του 1944» του Χρήστου Σπ. Μπαρτσόκα (37-38), Ευρυτανία και Βιβλία (Βιβλιοπαρουσιάσεις, Επιμέλεια: Κ. Α. Παπαδόπουλος) (47-50) Όλα εν τω Καρπενησίω μεγαλοπρεπή. Το ταξίδι του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη στο Καρπενήσι του Κων/νου Τσιώλη, Παναγιώτη Σαλαγιάννη (50-51), Από τις δραστηριότητες της Πανευρυτανικής Ένωσης (Παρουσίαση του μνημειώδους έργου «Τα Δημοτικά Τραγούδια της Ευρυτανίας, Συλλογή Σπύρου Περιστέρη 1959,1962» σε Αθήνα, Δομνίστα και Λιβαδειά (52-56), Τιμήθηκαν κι εφέτος οι Άγιοί μας στην Αθήνα (57-6)), Εκείνοι που έφυγαν (Στέφανος Βασιλόπουλος, Βασίλης Πριόβολος – Ερμής) της Σύνταξης (61-66), Επιτάφια ρόδα στη μνήμη Γιώργου Ι. Φλώρου του Ανάργυρου - Γιάννη Μαυρομύτη (66), Τα τραγούδια των βουνών (ποίημα) του Κώστα Καλαπανίδα (67), Συνδρομές (67) κ.α.

Έκδοση Ημερολογίου

Εντωμεταξύ, στις αρχές του έτους κυκλοφορήθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση ένα μικρό, τετρασέλιδο ημερολόγιο τσέπης του 2019.

Στο εξώφυλλό υπάρχει φωτογραφία της ιστορικής Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βράχας Ευρυτανίας, οι δυο εσωτερικές σελίδες περιλαμβάνουν συνοπτικά ημερολόγιο 2019 και στο οπισθόφυλλο περιέχονται οι επίσημες αργίες και οι σημαντικές εορτές 2019. «Πρόκειται για μία λίαν καλαίσθητη και πρωτότυπη έκδοση μικρού ημερολογίου τσέπης, πολύ δε εύχρηστης, που διατίθεται δωρεάν από τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.