Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Λύση στο πρόβλημα της DIGEA στην Ευρυτανία. Θα χορηγηθεί κουπόνι 110 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού - Ενημέρωση από τους δήμους

Υποχρεώσεις των ιδιωτών έρχεται να καλύψει με δικά του έξοδα το ελληνικό κράτος. Μόνο ομαλή και εύρυθμη δεν ήταν για την Ευρυτανία η μετάβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της DIGEA. Έτσι, συχνά χωρίς τηλεόραση βρίσκονται πολλά χωριά καθώς το ψηφιακό σήμα δεν φτάνει επαρκώς, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ενώ οι τοπικοί αναμεταδότες είτε έχουν διακοπεί είτε παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα.tv-digea1-0

Με το ζήτημα, που απασχολεί έντονα τους κατοίκους πολλών χωριών από το 2014, όταν δηλαδή έγινε και η κατάργηση του αναλογικού σήματος, έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα τα «Ευρυτανικά Νέα», μεταφέροντας, εν πολλοίς, τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να προμηθευτούν ειδικό εξοπλισμό για να περάσουν στην… ψηφιακή εποχή, εντούτοις διαπίστωσαν σωρεία προβλημάτων στη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος.

Δεν ήταν δε λίγα τα νοικοκυριά που αναγκάστηκαν να πληρώσουν συνδρομητικά-δορυφορικά πακέτα για να έχουν λήψη ελεύθερων καναλιών. Μην ξεχνάμε πως για τους κατοίκους των χωριών της Ευρυτανίας -στην πλειοψηφία τους άνθρωποι ηλικιωμένοι, η τηλεόραση δεν είναι απλά μια πηγή ενημέρωσης και διασκέδασης, αλλά περισσότερο μια παρέα στον μακρύ ευρυτανικό χειμώνα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τώρα, στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» όπου δεν φτάνει το τηλεοπτικό σήμα, το ελληνικό κράτος έρχεται να επιδοτήσει τους κατοίκους προκειμένου να προχωρήσουν οι ίδιοι στην αγορά δορυφορικού αποκωδικοποιητή, με στόχο να έχουν πρόσβαση στα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Δικαιούχοι του έργου είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εκτός κάλυψης. Πρακτικά, το νομοσχέδιο επιδοτεί με 110 ευρώ + ΦΠΑ ανά νοικοκυριό την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού. Η χορήγηση είναι εφάπαξ και ο δικαιούχος τη διαθέτει όπως επιθυμεί.

Η υλοποίηση του έργου ανά την επικράτεια μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσιμες τεχνολογίες ευρυεκπομπής, όπως ενδεικτικά, η δορυφορική ευρυεκπομπή, η σταθερή ή κινητή ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο (IPTV) ή η επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή.

Αιτήσεις μέχρι 19 Μαρτίου

Από την Τρίτη 8 Ιανουαρίου έως και 19 Μαρτίου 2019 οι μόνιμοι κάτοικοι μιας σειράς περιοχών του ν. Ευρυτανίας, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στους δήμους Καρπενησίου και Αγράφων ή στα κατά τόπους ΚΕΠ προκειμένου να πιστοποιηθούν ως δικαιούχοι του έργου για πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και να ενταχθούν σε αυτό.

Το πρόγραμμα, όπως είπαμε, αφορά την επιχορήγηση μέσω Voucher μέχρι το ανώτατο χρηματικό όριο των 110 ευρώ συν ΦΠΑ ανά δικαιούχο, το οποίο χορηγείται μια και μόνο φορά και παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στην τηλεοπτική κάλυψη.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δήμος Καρπενησίου στο τηλ. 2237350042 και Δήμος Αγράφων στο τηλ. 2237351118.