Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo


Νηστεύοντες και μη. Ο Διονύσης Παρούτσας για το αληθινό νόημα της νηστείας και τα όρια της τυπολατρίας, από την έντυπη έκδοση

Καθώς ημερολογιακά η περίοδος της μεγάλης Σαρακοστής πέρασε τη μέση της και καθώς η πολιτική δραστηριότητα ερμηνεύεται επαρκώς από άλλους περισσότερο ειδήμονες, ας κάνουμε σήμερα μια μικρή "πνευματική" παρασπονδία και ας αναλογιστούμε λίγο πάνω στο επίκαιρο θέμα της νηστείας. Και δεν εννοούμε φυσικά την υποχρεωτική… νηστεία στην οποία ενδεχομένως θα μας υποβάλλουν αυτές ή εκείνες οι πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά την νηστεία όπως την αντιμετωπίζει η θρησκεία μας και η θρησκευτική μας παράδοση.848

Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα και αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Ονομάζεται "Σαρακοστή" γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας, δηλ. από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Βδομάδα. "Μεγάλη" Σαρακοστή ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης. Στη πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών πρόκειται για μια περίοδο που κρατάει πενήντα μέρες.

Εμπνευστής της σαρακοστής φέρεται να είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος για 40 μερόνυχτα νήστεψε χωρίς να φάει καθόλου, θέλοντας να δείξει ότι η ζωή του ανθρώπου δεν εξαρτάται μονάχα από το ψωμί που θα φάει αλλά και από το επίπεδο πνευματικότητας που κατακτά καθώς δεν είναι μόνο σάρκα αλλά και ψυχή (ουκ επ' άρτω μόνω ζήσετ' άνθρωπος).

Πόσο "νηστίσιμη" όμως είναι η συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια της σαρακοστής; Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν νηστίσιμα μπιφτέκια, νηστίσιμα γλυκά και όλες σχεδόν οι τροφές σε νηστίσιμη μορφή. Αν μη τι άλλο αν την ακολουθήσει κανείς πιστά, θα κάνει μια καλή δίαιτα και θα αποτοξινωθεί από τις βλαβερές τροφές που καταναλώνει το υπόλοιπο διάστημα!

Υπό το πρίσμα αυτό όμως η νηστεία καταντά απλή τυπολατρία η οποία όπως είναι φυσικό αποτελεί τουλάχιστον πράξη υποκρισίας!

Με άλλα λόγια, η νηστεία πρέπει να δηλώνει την πείνα για τον Θεό και ως τέτοια θα πρέπει ίσως να είναι αυστηρά προσωπική, χωρίς να ζητά να φανερωθεί στον περίγυρο, ενώ πάντα θα πρέπει να συνοδεύεται από πνευματικότητα, όπως ακριβώς περιγράφει ο Ματθαίος στο έκτο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του.

Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν μπορεί να στερηθεί τη σοκολάτα, τότε θα έχει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη νηστεία, εάν επί σαράντα μέρες μείνει συνεπής στην απόφασή του και δεν τη δοκιμάσει. Τότε θα έχει δώσει έναν επιτυχημένο αγώνα με τον εαυτό του, θα έχει αναδειχθεί νικητής χωρίς να ενδώσει στον πειρασμό.

Από την άλλη, φυσικά, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι όταν φάει κάτι που δεν είναι νηστίσιμο την περίοδο αυτή θα μολυνθεί. Ευτυχώς ή δυστυχώς, εκείνα που πραγματικά μολύνουν δεν είναι όσα μπαίνουν από το στόμα, αλλά όσα βγαίνουν από αυτό! Και τέτοια είναι οι κατηγόριες, οι κρίσεις, οι επικρίσεις, τα ψέματα!

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η αληθινή νηστεία είναι πολύ ωφέλιμη για τον πιστό όταν αυτή δεν γίνεται από τυπολατρία. Πόσο θα νηστέψεις και σε τι βαθμό έχει σημασία μόνο όταν στέκεσαι μόνος σου μπροστά στον Θεό.

Η αληθινή νηστεία είναι πολύ πιο δύσκολη από το να μένεις χωρίς φαΐ. Η αληθινή νηστεία σε φέρνει αντιμέτωπο με το εγώ σου, με την υπερηφάνεια σου και την καλοπέραση σου. Η αληθινή νηστεία πρέπει να εμπεριέχει τη συγχώρηση προς αυτόν που μας έβλαψε, το λύσιμο των δεσμών της κακίας, την έμπρακτη αλλά καλά κρυμμένη άσκηση αγαθοεργίας και φιλανθρωπίας

Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, χρειάζεται όλη μας η θέληση, όλη μας η ενέργεια και η υποταγή όλων μας των συναισθημάτων. Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι η χριστιανική θρησκεία δεν απαιτεί θυσίες και βωμούς, απαιτεί όμως η προσφορά μας να είναι η εκδήλωση της έμπρακτης αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας.

Τούτων λεχθέντων, δεν μένει παρά να ευχηθούμε Καλή Ανάσταση!