Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo


Εκλογικά ξεμπερδέματα. Ο Διονύσης Παρούτσας παραθέτει οδηγίες προς τους ψηφοφόρους της 26ης Μαΐου (ΕΝΤΥΠΗ)

Λοιπόν… Είμαστε λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές, στα εκλογικά επιτελεία επικρατεί πανδαιμόνιο, οι μεταγραφές πάνε κι έρχονται, η αγωνία για την επίτευξη των μίνιμουμ απαιτουμένων σύμφωνα με τον νόμο πονοκεφαλιάζει τους αρχηγούς, ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι θα… ψηφίσουμε μετά από πολύ καιρό, και γενικά είμαστε μια «χαρούμενη ατμόσφαιρα» που έλεγε και ο συχωρεμένος ο Ηλιόπουλος σε μια ταινία. Εντούτοις, εκείνο που δε σκέφτηκε κανείς είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου, δεν είναι συνηθισμένες. Κι αυτό γιατί θα μπούμε και θα βγούμε από το παραβάν, συνολικά τέσσερις φορές!!!849

Από επαγγελματική διαστροφή, ως δάσκαλος που είμαι, έχω την ανάγκη να τα εξηγώ όλα, κι αυτό όχι γιατί το αναγνωστικό κοινό της στήλης είναι αδαές, όσο γιατί έχω στο μυαλό μου την 70χρονη ψηφοφόρο που θα μπει στο εκλογικό τμήμα και θα έρθει αντιμέτωπη με ψηφοδέλτια - σεντόνια, με ονόματα γραμμένα σε αλφαβητική σειρά που θα είναι αδύνατο να τα ξεμπλέξει. Και καλά, η 70χρονη ψηφοφόρος δικαιολογείται να ζητήσει βοήθεια. Ο 17χρονος όμως, που θα ντρέπεται και δεν θα ξέρει πού να απευθυνθεί τι θα κάνει;

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά: Στις εκλογές της 26ης Μαΐου  θα ψηφίσουμε για 4 διαφορετικά πράγματα: 1. Για Δήμαρχο, 2. Για Κοινοτικό Συμβούλιο, 3. Για Περιφερειάρχη 4. Για Ευρωκοινοβούλιο.

Μην μπερδευτεί κανένας με το δημοτικό και κοινοτικό Συμβούλιο. Άλλο είναι το ένα κι άλλο το άλλο. Έχουν διαφορετικά καθήκοντα και αρμοδιότητες και, αν και συνεργάζονται μεταξύ τους, θα αποτελούνται από διαφορετικά άτομα και ίσως και θα στηρίζονται από διαφορετικές παρατάξεις.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, με τον νέο νόμο οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνονται στο εξής, πάντα, τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου, κάθε τέταρτο έτος. Για φέτος μόνο ορίστηκε να γίνουν την μέρα των ευρωεκλογών.  Σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός με απόλυτη πλειοψηφία η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή.  Δηλαδή την πρώτη Κυριακή θα βγουν με τη σειρά οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων και τη δεύτερη θα ψηφίσουμε ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς ποιον θέλουμε.

Το περίεργο που μπορεί να συμβεί εδώ είναι ο πρώτος συνδυασμός να βγάλει περισσότερους συμβούλους, όμως τη δεύτερη Κυριακή ο κόσμος να ψηφίσει τον δεύτερο συνδυασμό κι έτσι ο νικητής να βρεθεί στην αντιπολίτευση! Ο εκλεγείς δήμαρχος σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνει ακροβασίες για να περνάει τις αποφάσεις, αλλά σε μέρη όπως τα δικά μας, που είμαστε τόσο λίγοι, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Αφού λοιπόν θα ψηφίσουμε για 4 διαφορετικά πράγματα, θα έχουμε και 4 διαφορετικές κάλπες. Ακούγεται ότι δεν θα είναι και οι τέσσερις στην ίδια αίθουσα, αλλά θα ανοίξουν δύο αίθουσες: Στη μία θα ψηφίζουμε για Δημοτικό και Κοινοτικό Συμβούλιο και στην άλλη για Περιφέρεια και Ευρωβουλή. Εντούτοις δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα.

1η Κάλπη - Δημοτικά Συμβούλια. Στον Δήμο Καρπενησίου έχουμε 3 συνδυασμούς με τους εξής αρχηγούς: Τον νυν δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη, τον Δημήτρη Λερογιάννη, τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής και τον Δημήτρη Γκορόγια, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ. Επίσης, και στον δήμο Αγράφων έχουμε 3 συνδυασμούς: του νυν δημάρχου Θεόδωρου Μπαμπαλή, του Αλέξη Καρδαμπίκη και της δικηγόρου Χρυσούλας Σουλιώτη. Κανένας από τους συνδυασμούς αυτούς του Δήμου Αγράφων δεν επιδίωξε (ή δεν… πέτυχε) κομματική στήριξη. Στην πραγματικότητα μάλιστα, επειδή ακριβώς ο Δήμος Αγράφων είναι πολύ μικρός, οι υποψήφιοι προέρχονται από πολύ διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο και υπάρχει έντονη διάχυση μεταξύ των συνδυασμών -αν και κάποιοι υποψήφιοι σύμβουλοι διατείνονται άλλα, προσπαθώντας να αλιεύσουν ψήφους.

Όταν μπούμε στο παραβάν λοιπόν, θα πάρουμε στα χέρια μας τα τρία ψηφοδέλτια των συνδυασμών και ένα λευκό. Σε κάθε δημοτική ενότητα τα ψηφοδέλτια θα είναι διαφορετικά. Θα χωρίζονται δηλαδή σε δύο μέρη: στο πάνω μέρος θα είναι οι σύμβουλοι της δημοτικής ενότητας που ψηφίζουμε εμείς και στο κάτω μέρος οι σύμβουλοι από τις άλλες δημοτικές ενότητες (κάπου 50 ονόματα συνολικά). Σε Καρπενήσι, Φραγκίστα, Απεράντιο και Ασπροπόταμο βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς από πάνω και 1 σταυρό από κάτω. Στη Φουρνά βάζουμε 2+1. Σε όλες τις άλλες δημοτικές ενότητες (Ποταμιά, Βίνιανη, Άγραφα κλπ) βάζουμε 1 σταυρό πάνω κι 1 κάτω.

2η Κάλπη - Κοινοτικά Συμβούλια. Εδώ κι αν γίνεται ο χαμός. Όσα χωριά έχουν κάτω από 300 κατοίκους εκλέγουν μόνο έναν εκπρόσωπο (πρόεδρο). Όποιος ή όποια θέλει, πάει στο Δημαρχείο, δίνει 10 ευρώ και 3-4 δικαιολογητικά και ζητάει να γραφτεί στο ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν υπάρχουν δηλαδή κόμματα και παρατάξεις. Οι ψηφοφόροι βάζουν μόνο έναν σταυρό. Εκλέγεται όποιος βγει πρώτος σε ψήφους  και αυτός θα συμμετέχει στα Δημοτικά Συμβούλια όποτε υπάρχει θέμα σχετικό με το χωριό του. Στον Δήμο Καρπενησίου για παράδειγμα υπάρχουν 47 τέτοιες κοινότητες και τα ψηφοδέλτια σιγά-σιγά γεμίζουν.

Αντίθετα, στις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους εκλέγονται 5μελή «Κοινοτικά Συμβούλια». Αυτά όμως βγαίνουν από συνδυασμούς και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στους δύο δήμους του νομού επιδιώκουν να τους στελεχώσουν. Δεν θα υπάρχει κανένας επικεφαλής, απλά εκλέγονται αναλογικά όσοι πάρουν τις περισσότερες ψήφους. Ψηφοδέλτια συνδυασμών με 5 μέλη έχουν η Βαλαώρα, η Παλαιοκατούνα, όλες οι έδρες των πρώην Δήμων στον ενιαίο δήμο Αγράφων, καθώς και η Δομνίστα στον Δήμο Καρπενησίου. Το κοινοτικό συμβούλιο Καρπενησίου έχει 7 μέλη. Επίσης κατεβαίνει και ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για την Κοινότητα Καρπενησίου. Στα ψηφοδέλτια αυτό βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς.

3η Κάλπη - Περιφερειακές εκλογές. Μόλις ξεμπερδέψουμε με τους δήμους, πρέπει να ψηφίσουμε για περιφερειάρχη. Ξέρετε… για τον αντικαταστάτη του Μπακογιάννη! Εδώ οι παραταξιακές διαχωριστικές γραμμές είναι πολύ πιο έντονες και τα κόμματα δίνουν μάχες. Θα υπάρχουν δηλαδή τουλάχιστον έξι ψηφοδέλτια που θα έχουν κατ’ ελάχιστον από τρεις υποψηφίους. Τα μεγάλα κόμματα έχουν πέντε υποψήφιους κι εμείς βάζουμε έναν σταυρό. Δεν υπάρχει επικεφαλής στα ψηφοδέλτια κάθε νομού, αντίθετα κάθε υποψήφιος παλεύει για τον εαυτό του. Κι εδώ μπορεί να ισχύσει το παράδοξο, οι ψήφοι της Ευρυτανίας να μην ταιριάζουν με τις υπόλοιπες της περιφέρειας Στερεάς, και τελικά να «…έσονται οι πρώτοι έσχατοι». Παραταξιακά η κατάσταση έχει ως εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Δημήτρη Αναγνωστάκη και οι υποψήφιοι για την Ευρυτανία είναι ο Νίκος Λαθύρης αξιωματικός ε.α της Πυροσβεστικής, η επιχειρηματίας Σταυρούλα Μάκκα από την Κρέντη, ο Μωυσής Μπερμπερής, Πολιτικός Μηχανικός από το Καρπενήσι, ο Κώστας Μπίκας, Απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και ο Γιώργος Ξυραφάκης, πρώην Τραπεζικός Υπάλληλος από το Ραπτόπουλο.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Φάνη Σπανό, ο οποίος διεκδικεί να είναι διάδοχος του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη που κατέρχεται στο Δήμο Αθηναίων, ενώ υποψήφιοι για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας είναι ο νυν αντιπεριφερειάρχης Άρης Τασιός, ο πρωταθλητής του σκι Γιάννης Αντωνίου, η νυν περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Καλαντζή, ο Γιώργος Παπαδήμος και η Ντόρα Ράπτη.

Το ΚΙΝΑΛ (λέγε με ΠΑΣΟΚ) κατεβάζει την πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή ενώ στην Ευρυτανία το ψηφοδέλτιο στελεχώνεται από την επιχειρηματία Βιβή Καρδαμπίκη, τον Γιάννη Λαμπράκη από την Αγία Τριάδα, τον Νίκο Μαρούλη από τη Χρύσω, την επαγγελματία Ειρήνη Ντρίβα από το Καρπενήσι και έναν από τους εμπειρότερους ασχολούμενους επί δεκαετίες με την πολιτική, τον Ταξιάρχη Σκλαπάνη.

Το ΚΚΕ κατεβάζει στην Περιφέρεια τον Κώστα Μπασδέκη και στην Ευρυτανία την δικηγόρο Πόπη Γιαννιώτη από το Καρπενήσι, τον Γιάννη Γιαννούλη από τη Βαλαώρα, την Ελένη Αθανασιάδου, τον δικηγόρο Κώστα Πάζιο και τον Δημήτρη Χρηστίδη.

Ο νυν δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος κατεβαίνει με τη στήριξη των ΑΝΕΛ και υποψήφιος για τον νομό είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Σωτήρης Ντόκας, συνταξιούχος διασώστης του ΕΚΑΒ, ο Άγγελος Ανδρώνης, η Λαμπρινή Ταλιούρα και ο Ηλίας Μπαμπαλής. Φυσικά θα κατεβάσουν ψηφοδέλτια και η Χρυσή Αυγή και οι αριστεριστές, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε.

4η Κάλπη – Ευρωεκλογές. Βγαίνοντας από το παραβάν των περιφερειακών εκλογών, θα περάσουμε σε… άλλο επίπεδο! Ευρωπαϊκό. Εδώ θα έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μιας πληθώρας κομματικών προτάσεων, αλλά όντας τόσο ταλαιπωρημένοι από την προηγηθείσα διαδικασία, μάλλον θα πιάσουμε το πρώτο ψηφοδέλτιο που θα βρούμε μπροστά μας!

Εντούτοις, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όσο κι αν ο δήμαρχος είναι αυτός που θα απευθυνθούμε πρώτα πρώτα για τα παράπονά μας, η Ευρωβουλή είναι αυτή που θα πάρει αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών μας. Στις Βρυξέλλες παίζεται όλο το παιχνίδι κι αν δεν προσέξουμε τι θα ψηφίσουμε, αυτή η Ευρώπη που μας οδήγησε στην ειρήνη και την ευημερία θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Σαφέστατα πρόκειται για την σημαντικότερη ψηφοφορία απ’ όλες, όσο κι αν δεν της φαίνεται… Αν στείλουμε στην ευρωβουλή πολύχρωμες φιγούρες όπως η αλήστου μνήμης Ιλόνα Στάλερ (Τσιτσιολίνα για όσους την θυμούνται ακόμη) τότε τίποτε καλό δεν θα έχουμε να περιμένουμε από εκεί. Πολύ δε περισσότερο αν στείλουμε στην ευρωβουλή τους αρνητές της.

Αυτά τα ολίγα λοιπόν… Να είμαστε καλά και θα τα ξαναπούμε ενδελεχέστερα σχετικά με το τι παίζεται σε τοπικό επίπεδο, τι λέει το καφενείο και τι λένε οι… οιωνοί για αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αλίμονο σε αυτούς που θα επιλεγούν να στελεχώσουν τα εκλογικά τμήματα και τις εφορευτικές επιτροπές. Το ξενύχτι το έχουν σίγουρο για να μετρήσουν τόσα ψηφοδέλτια και ονόματα!