Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ιδιαίτερα αρνητικό το ισοζύγιο θανάτων - γεννήσεων στην Ευρυτανία (και) το 2018. Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

από την έντυπη έκδοση

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τη Φυσική Κίνηση του Πληθυσμού κατά το έτος 2018. Πηγή των δεδομένων αυτών είναι τα ληξιαρχεία των δήμων, στα οποία δηλώνονται και καταγράφονται οι γεννήσεις και οι θάνατοι.kaph-gerontia-arxeio

Το διαρκώς επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρυτανία, αναδεικνύει η πρόσφατη δημοσίευση. Το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων διατηρείται σταθερά υψηλό στον νομό, που κάθε χρόνο «χάνει» περίπου 140 άτομα -δίχως να υπολογίζεται το «κύμα» φυγής των νέων. Πολλοί μιλούν πλέον για «μη αναστρέψιμη κατάσταση», τουλάχιστον άμεσα.

Εξάλλου, νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα μας καταγράφηκε το 2018, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς επιστήμονες που κάνουν λόγο για μια βραδυφλεγή δημογραφική «βόμβα». Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά καταγράφηκε στην Ελλάδα αρνητικό ισοζύγιο στον αριθμό των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, η οποία εκτιμάται πλέον ότι είναι μη αναστρέψιμη.

Σταθερά μειούμενοι στην Ευρυτανία

Οξύ, διαχρονικό και επιδεινούμενο είναι το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρυτανία, που χρόνο με τον χρόνο «χάνει» πληθυσμό λόγω των αρνητικών ισοζυγίων γεννήσεων - θανάτων.

Στον νομό, το 2018 δηλώθηκαν μόλις ογδόντα επτά (87) γεννήσεις (οι λιγότερες απ’ όλους τους νομούς της χώρας), την ίδια ώρα που οι θάνατοι ήταν δυόμιση φορές περισσότεροι και ανήλθαν σε 228. Το αρνητικό ισοζύγιο έφθασε πέρυσι στα 141 άτομα.

Κάθε χρόνο γεννιούνται ολοένα και λιγότερα Ευρυτανόπουλα: το 2017 δηλώθηκαν 95 γεννήσεις και το 2016 συνολικά 99· μέσα σε μια τριετία το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε κατά 12%. Το ίδιο διάστημα μειώθηκαν ελάχιστα και οι θάνατοι, σε ποσοστό 2% (ήταν 233 το ’16).

Όπως είναι προφανές, στη μείωση του πληθυσμού δεν υπολογίζεται η μετανάστευση (εσωτερική και εξωτερική) των Ευρυτάνων, που αλλάζουν τόπο κατοικίας για την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Το κύμα φυγής των νέων (ή ακόμα και μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων) για ένα καλύτερο μέλλον έχει καταστήσει την Ευρυτανία πιο αραιοκατοικημένη από ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε ολόκληρο τον νομό, σε Καρπενήσι και χωριά, διαβιούν πλέον μόνιμα λιγότεροι από 11.000 άνθρωποι.

Το ίδιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού της Ευρυτανίας, όπως αυτά αποτυπώθηκαν το 2014, στην αναθεώρηση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011. Η μέση ηλικία του μονίμου πληθυσμού του ν. Ευρυτανίας ήταν η μεγαλύτερη πανελλαδικά, αγγίζοντας τα 50 έτη: στον δήμο Αγράφων έφθανε τα 53,3 χρόνια και στον δήμο Καρπενησίου τα 46,6.