Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Αδειάζει η κλεψύδρα για το Κτηματολόγιο. Στις 31 Οκτωβρίου 2019 ολοκληρώνονται οι αιτήσεις στην Ευρυτανία

από την έντυπη έκδοση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου στην Ευρυτανία. Όπως έγραφαν τα «Ευρυτανικά Νέα», η παράταση στην υποβολή των δηλώσεων έχει οριστεί, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, μέχρι την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019.ktimatologio-xartis-arxeio11

Η διαδικασία κτηματογράφησης είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018 και ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις -λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (πχ καιρικών συνθηκών στη διάρκεια του χειμώνα), φθάσαμε στην τέταρτη παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, διάρκειας ενάμιση μήνα -έως το τέλος Οκτώβρη.

Υποεκτιμήθηκαν τα δικαιώματα

Όπως λέει στα «Ε.Ν.» ο υπεύθυνος του γραφείου κτηματογράφησης για τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, κ. Νέστορας Ζύγρας, τα ποσοστά σε επίπεδο νομού παρουσίασαν βαθμιαία αύξηση και πλέον φθάνουν στο 50%. Περίπου ένας στους δύο υπόχρεους υποβολής δήλωσης έχει τακτοποιήσει τα του Κτηματολογίου.

Το προεκτιμηθέν, για τον νομό Ευρυτανίας, πλήθος δικαιωμάτων ανέρχονταν στα 50.000 τεμάχια, ωστόσο τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι τα δικαιώματα είναι πολύ περισσότερα, «ίσως και διπλάσια από τα προεκτιμηθέντα», τονίζει ο κ. Ζύγρας. Πρόκειται όμως, όπως λέει, για ακίνητα, ειδικά τα αγροτεμάχια, που έχουν εγκαταλειφθεί και οι δικαιούχοι τους δεν γνωρίζουν τη θέση τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους έλλειψης προθυμίας να δηλώσουν οι δικαιούχοι τα ακίνητά τους.

Γι’ αυτό σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται η χρησιμότητα της Κτηματογράφησης Καλλιατάκη του ‘70, από τα στοιχεία της οποίας είναι δυνατό να εντοπίσουν και να δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι τα τεμάχια τους. Πρόκειται για  κτηματογράφηση του 1970, κατά την οποία οριοθετήθηκαν επί μεγεθυμένων αεροφωτογραφιών τα γεωτεμάχια και καταγράφηκαν σε κτηματολογικούς πίνακες οι τότε ιδιοκτήτες αυτών.

«Δεν θα δοθεί παράταση»

«Καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί», τονίζεται σε όλους τους τόνους από το υπουργείο. «Οι πολίτες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων».

Επαναλαμβάνεται, τέλος, πως για τη διευκόλυνση των πολιτών που, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δεν θα έχουν συγκεντρώσει πριν την καταληκτική ημερομηνία τα απαραίτητα δικαιολογητικά, παρέχεται η δυνατότητα καταγραφής της εμπρόθεσμης προσέλευσης τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης και καθορισμού ραντεβού για την υποβολή της δήλωσης, σε εύλογο χρόνο, μετά την καταληκτική προθεσμία.

Σε περίπτωση κληρονομιάς,  δεν είναι απαραίτητο να  συνταχθεί συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς για να υποβληθεί δήλωση. Ο πολίτης μπορεί να υποβάλλει δήλωση, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει γίνει αποποίηση κληρονομιάς, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα για την περίπτωση δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη ύπαρξης τίτλων παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων με χρησικτησία, δηλαδή με τεκμηρίωση 20ετούς νομής (με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά).

Στο Καρπενήσι, το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης λειτουργεί στην οδό Χαρ. Τρικούπη 43 (τηλ. 22370-23200) με ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα- Τρίτη-Πέμπτη- Παρασκευή 08:00 με 16:00 και Τετάρτη 08:00 με 20:00.