Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Απαγόρευση βοσκής για 10 χρόνια στην έκταση που κάηκε τον Μάρτιο, στους πρόποδες του Βελουχιού

Αναδασωτέα κηρύχθηκε η έκταση συνολικού εμβαδού 121,077 στρεμμάτων που κάηκε τον περασμένο Μάρτιο στους πρόποδες του Βελουχίου, και συγκεκριμένα στις θέσεις «Σούιλα» και «Αλπόβρυση», περιφέρειας της Δ.Κ. Καρπενησίου.20

Να θυμίσουμε πως η εν λόγω έκταση καταστράφηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 8 Μαρτίου 2019. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, εργάτες είχαν αναλάβει το κάψιμο ξερών χόρτων σε ιδιωτική έκταση ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο Μοντάνα, όταν, λόγω των αέρηδων, οι φλόγες ξέφυγαν από τον έλεγχό τους και γρήγορα επεκτάθηκαν σε δασική έκταση.

Η φωτιά έκαψε έκταση συνολικού εμβαδού 121,077 στρεμμάτων που καλύπτονταν από δασική βλάστηση αποτελούμενη από άτομα και θάμνους πρίνου, κέδρου, δρυός, σπάρτου (κυρίαρχο είδος) και τσαπουρνιάς, καθώς επίσης και από άτομα ελάτης.

Πλέον η έκταση κηρύχθηκε αναδασωτέα και σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ευρυτανίας «σκοπός είναι αφενός η αποκατάσταση της καταστραφείσας δασικής βλάστησης με φυσική αναγέννηση και αφετέρου η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα αυτής, ώστε να αποκλεισθεί η διάθεση της για άλλη χρήση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η απαγόρευση βοσκής παντός ζώου στην περιοχή για (10) δέκα χρόνια. Οι παραβάτες θα διώκονται και θα τιμωρούνται ποινικώς, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.