Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Κρούσματα τηλεφωνικής απάτης στο Καρπενήσι: Ζητούν χρήματα με το πρόσχημα ατυχήματος. Προσοχή εφιστά αστυνομία

Καταγγελίες για περιστατικά τηλεφωνικής απάτης έφθασαν στην Αστυνομική Δ/νση Ευρυτανίας. Πρόκειται για γνωστό κύκλωμα εξαπάτησης που τους τελευταίους μήνες «χτυπάει» ανά την επικράτεια. Θρασύτατοι δράστες προσπαθούν, μέσω τηλεφώνου, να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.astyn-apati-troxaio

Σε Καρπενήσι και Άγιο Νικόλαο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων, δεκάδες πολίτες, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, σε Καρπενήσι και Άγιο Νικόλαο, κατήγγειλαν πως δέχθηκαν τηλεφώνημα με το οποίο τους ζητούσαν χρήματα με το πρόσχημα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Πιο ειδικά, οι επιτήδειοι υποστηρίζουν πως ο γιος/ανιψιός του ατόμου που δέχεται το τηλέφωνο έχει εμπλακεί -με ευθύνη του- σε τροχαίο, από το οποίο έχει τραυματιστεί σοβαρά άνθρωπος. Προκειμένου να καταφέρουν να τον «ξεμπλέξουν» από την υπόθεση, ζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι δράστες έχουν γνώση της οικογενειακής κατάστασης των υποψήφιων θυμάτων τους, ξέρουν αν έχουν γιο, κόρη, ανίψια κ.ο.κ. Προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι απ’ αυτούς κρίνεται η πορεία της σοβαρής υπόθεσης στην οποία έχουν εμπλακεί τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ζητούν λεφτά ώστε όλα να λυθούν δίχως περαιτέρων συνέπειες (δίκη, φυλάκιση κ.λ.π.). Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έχουν κατορθώσει να αποσπάσουν έτσι χρήματα. Σε άλλες περιπτώσεις οι επιτήδειοι "πιάστηκαν στη φάκα" και συνελήφθησαν.

Η τοπική αστυνομία ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για κανέναν λόγο να μην δώσουν χρήματα στους επιτήδειους. Ψεύδονται και έχουν στόχο να σας εξαπατήσουν, λένε οι αστυνομικοί. Τη διαλεύκανση των περιστατικών στην Ευρυτανία έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας Καρπενησίου.

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξάλλου, με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές και οδηγίες.

Η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει τα εξής:

-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας "πλησιάζουν" ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

-Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

-Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

-Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

-Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

-Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.