Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

"Μουδιασμένη" η επανεκκίνηση της εστίασης στο Καρπενήσι, δεν συμμαχεί ούτε ο… καιρός, από την έντυπη έκδοση

από την έντυπη έκδοση

Ένα 10ήμερο από την επαναλειτουργία τους συμπλήρωσαν τα καταστήματα της εστίασης στο Καρπενήσι και τα χωριά. Ο καιρός δεν αποτέλεσε σύμμαχο και έτσι οι πρώτες ημέρες κύλησαν μάλλον με υποτονική κίνηση.cafe-gkorogias-may2020

Στην πόλη του Καρπενησίου, τα τραπεζοκαθίσματα βγήκαν ξανά σε πεζοδρόμια και πλατείες, με τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους σε καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία κ.ο.κ. να εργάζονται πυρετωδώς το προηγούμενο διάστημα ώστε οι επιχειρήσεις τους να λειτουργήσουν κανονικά, ύστερα από καιρό. Η νέα πραγματικότητα επιβάλλει αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και μέτρα προστασίας για το προσωπικό των καταστημάτων.

Πιο εύκολη ήταν η μετάβαση στην «κανονικότητα» για τα καφέ που δεν έκλεισαν όλο αυτό το διάστημα αλλά εκτελούσαν υπηρεσίες take away και delivery. Βέβαια, με τον καιρό να θυμίζει στα τέλη Μαΐου περισσότερο… φθινόπωρο (καθημερινές οι μπόρες), λίγες ήταν έως τώρα οι ημέρες που ο κόσμος κάθισε με άνεση στους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων. Βάσει των προβλεπόμενων, περισσότερο ευνοημένοι είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με ημιυπαίθριο χώρο χωρισμένο με τζαμαρίες, καθώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τον συγκεκριμένο χώρο για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και στο εσωτερικό των καταστημάτων τους.

Προβληματισμό εκφράζουν, πάντως, οι ιδιοκτήτες για το εάν θα είναι σε θέση να απασχολήσουν τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα υπό διαμόρφωση δεδομένα είναι πρωτόγνωρα και η εστίαση βαδίζει σε «αχαρτογράφητα νερά». Κλειστά παραμένουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (μπαρ-κλαμπ) του Καρπενησίου, με τους ιδιοκτήτες τους να ζητούν από την κυβέρνηση την επαναλειτουργία τους, με κανόνες και προϋποθέσεις, ώστε να μην «χαθεί» οριστικά το εφετινό καλοκαίρι.

Πάντως, θετικά νέα για τους επιχειρηματίες ήρθαν την Τετάρτη (3/6) διά στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάσης, που ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους από το Σάββατο 6 Ιουνίου· η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει το άνοιγμα της εστίασης (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

«Μέχρι στιγμής, ίσως επειδή δεν βοηθάει και ο καιρός, τα πράγματα είναι σχετικά υποτονικά στην πόλη μας και δεν μπορούμε με σαφήνεια να προβούμε σε εκτιμήσεις για το που θα οδηγηθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα ο κ. Χρήστος Τσάμπρας, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου Ευρυτανίας.

Για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες άνοιξαν ξανά τα καταστήματα, σημειώνει: «Ο επιχειρηματικός κόσμος της εστίασης βρίσκεται σε σχετική σύγχυση, καθώς συνεχώς δημοσιεύονται νέες διατάξεις που είτε αναιρούν είτε συμπληρώνουν προηγούμενες. Προσπαθούμε να τηρούμε τα μέτρα και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν εξ αρχής, όπως οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών».

Όπως έγραφαν σε ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά Νέα, ο δήμος Καρπενησίου έχει εκφράσει την πρόθεση να παραχωρήσει επιπλέον τετραγωνικά για χρήση στους κοινόχρηστους χώρους. «Αυτό θα γίνει, ωστόσο, με τον απαραίτητο σεβασμό στους πολίτες. Το κέντρο της πόλης στερείται κοινόχρηστων χώρων και είμαστε σε συνεχή συνεννόηση, ώστε να ελαφρύνουμε λίγο τους συναδέλφους στην εστίαση», λέει σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Όσον αφορά την απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1η Ιουνίου-31 Οκτωβρίου 2020, ο κ. Τσάμπρας εκτιμά ότι ο καταναλωτής μάλλον δεν θα «δει» διαφορές στα όσα πληρώνει: «Οι τιμές στην εστίαση στο Καρπενήσι παραμένουν οι ίδιες εδώ και σχεδόν μια 10ετία», αναφέρει, σημειώνοντας πως «…η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φθάσει στον πελάτη, καθώς όλα αυτά τα χρόνια, σε όλες τις αυξήσεις που έχουν γίνει, οι επιχειρηματίες επέλεξαν να απορροφήσουν οι ίδιοι το κόστος».