Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Νέες απώλειες "μετράει" το λιανεμπόριο στο Καρπενήσι, παρά την αυξημένη κίνηση του Αυγούστου, από την έντυπη έκδοση

από την έντυπη έκδοση

Σε ένα καλοκαίρι που, παρά τα πρωτόγνωρα δεδομένα λόγω κορονοϊού, ετεροδημότες και επισκέπτες επέλεξαν την Ευρυτανία, τα καταστήματα λιανεμπορίου στο Καρπενήσι δεν είδαν ανάκαμψη στα οικονομικά τους.plateia-august1

Πλατεία Καρπενησίου, Αύγουστος '20

Δύσκολος και μακρύς προμηνύεται ο επικείμενος χειμώνας για τα εμπορικά μαγαζιά του Καρπενησίου, που συνεχίζουν να βαδίζουν σε πορεία πτωτική. Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται, ωστόσο, η προωθητική ενέργεια του Εμπορικού Συλλόγου, με γενναιόδωρες εκπτώσεις κατά το διάστημα που άλλα χρόνια γίνονταν το παζάρι του Προφήτη Ηλία.

«Η αποτίμηση του φετινού καλοκαιριού δεν είναι σίγουρα θετική», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, Σπυριδούλα Παπαδοπούλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μέσα στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων, η μείωση του τζίρου ανήλθε στο 30 με 40%. Σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, τονίζει, οι πωλήσεις εμφάνισαν πτώση της τάξης του 20% περίπου.

Το μόνο αισιόδοξο, σημειώνει, είναι ότι «κυκλοφόρησε πολύς κόσμος στην πόλη και τα χωριά, δίχως αυτή η συνθήκη να επιφέρει κανένα κρούσμα κορονοϊού», ενώ επισημαίνει ότι θετικό ήταν το πρόσημο στον κλάδο της εστίασης, που επίσης έχει πληγεί βαριά τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγεί, παρά τη μη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης του Προφήτη Ηλία, οι καταστηματάρχες του Καρπενησίου δεν επωφελήθηκαν ιδιαίτερα «λόγω της οικονομικής στενότητας των καταναλωτών». Πρόβλημα εντοπίζει η πρόεδρος και στη μη καθολική συμμετοχή των τοπικών εμπόρων στο 6ήμερο έξτρα εκπτώσεων που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος, από την Τετάρτη 29 Ιουλίου έως τη Δευτέρα 3 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 30% των επιχειρήσεων πήρε μέρος στη δράση· όσοι, όμως, συμμετείχαν, δικαιώθηκαν, τονίζει η Σπ. Παπαδοπούλου, καθώς οι καταναλωτές πείστηκαν και επισκέφθηκαν τα καταστήματα για τα ψώνια τους.

«Πρέπει να δούμε με προσοχή και να επιστήσουμε την προσοχή των συναδέλφων σχετικά με το γιατί ο κόσμος απευθύνεται στο ίντερνετ ή σε ξένες αγορές, και παράλληλα να μπορέσουμε να κρατήσουμε το καταναλωτικό κοινό», λέει η πρόεδρος. Όπως συμπληρώνει, οι ημέρες του παζαριού ήταν «μια χρυσή ευκαιρία» για αύξηση τζίρων και ταυτόχρονα για ενίσχυση του αιτήματος του συλλόγου για τη μόνιμη κατάργηση της εμποροπανήγυρης, θέση - αίτημα που έχουν εκφράσει και στο παρελθόν οι έμποροι του Καρπενησίου.

«Πρέπει να κάνουμε "επιθετικό" εμπόριο για να κρατήσουμε τους καταναλωτές στα καταστήματα της πόλης», δηλώνει η Σπ. Παπαδοπούλου -και σε αυτό το πλαίσιο ήταν ενταγμένη η προωθητική ενέργεια με τις γενναιόδωρες εκπτώσεις πριν από 40 ημέρες.