Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo


Τι έρχεται από τον Βορρά; Το άρθρο του Διονύση Κ. Παρούτσα

Αν είναι ένα πράγμα που ξέρουμε πολύ καλά εμείς οι εκπαιδευτικοί, αυτό είναι η αξιολόγηση. Όχι τόσο γιατί την υφιστάμεθα, όσο γιατί την ασκούμε. Την ασκούμε καθημερινά βάζοντας βαθμούς στους μαθητές μας.

Το να μπει όμως ένας βαθμός δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Για να αξιολογήσεις την επιτυχία κάποιου, πρέπει να ξέρεις πού βρισκόταν αρχικά και πού έχει φτάσει τώρα.

Χρειάζεται να έχεις δηλαδή καθορίσει εκ των προτέρων ένα σύνολο κριτηρίων, τα οποία ανάλογα με το επίπεδο επίτευξής τους, θα σε βοηθήσουν να διαπιστώσεις την επιτυχημένη ή όχι πορεία των ενεργειών σου.

Έτσι, ευκαιρίας δοθείσης με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ και για να μπορούμε να κρίνουμε πόσο επιτυχημένη ή όχι ήταν θα πρέπει εκ των προτέρων να περιγράψουμε με σαφήνεια τα κριτήρια με τα οποία θα την αξιολογήσουμε.

Τα κριτήρια αυτά, τα θέτει με πολύ συνοπτικό τρόπο ο «Φελνίκος» στο Matrix24.gr και τα μεταφέρω εδώ ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να «βαθμολογήσουμε» τόσο την κ. Μέρκελ όσο και την κυβέρνηση και να μη ψαχνόμαστε ανάμεσα στους επινίκιους ύμνους της συμπολίτευσης και τα καταστροφικά σενάρια της αντιπολίτευσης.

Τα συγκεκριμένα πράγματα, λοιπόν, που θα έπρεπε να κομίσει «εις Αθήνας» αντί «γλαυκός» η γερμανίδα καγκελάριος είναι τα εξής:

1. Ολόκληρη τη δόση των 31,5 δισ. και όχι τμηματικά διότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή

2. Μείωση των επιτοκίων και τα νέα δάνεια για τις τράπεζες να μην θεωρούνται ως καινούριο χρέος του κράτους

3. Αφού αυτή είναι το «αφεντικό» των δύο εκ των τριών της τρόικας, να τους πει να μην είναι τόσο αυστηροί σε σχέση με τα νέα μέτρα

4. Επιμήκυνση του χρόνου κάλυψης των απαιτούμενων δημοσιονομικών προσαρμογών, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε λίγο αέρα

5. Μόλις φύγει το ΔΝΤ, να αναλάβει η Ευρώπη την αποπληρωμή των χρεών που ίσως δεν μπορούμε να καλύψουμε

6. Να δεσμευτεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθεί μια απόφαση για την Ελλάδα που δεν θα εξαρτάται από τις εκλογές της Αμερικής και θα είναι συνολική για όλες τις χώρες που έχουν πρόβλημα

7. Να κάνει μια συμφωνία που φυσικά θα είναι επωφελής για τη Γερμανία και θα αφορά τα πετρέλαια, το ρεύμα και ο,τιδήποτε άλλο (έτσι κι αλλιώς ξένοι τα νέμονται) όμως θα συμψηφίζει το κατοχικό δάνειο, τις πολεμικές αποζημιώσεις με κάποια έκτακτη οικονομική βοήθεια.

Αν επιτευχθούν όλα αυτά, τότε η επίσκεψη της Μέρκελ στη χώρα μας θα πάρει ένα ξεκάθαρο «άριστα». Όσο λιγότερα γίνουν, τόσο χαμηλότερος θα είναι και ο… βαθμός της.

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και όλοι οι άλλοι, γεγονός είναι ότι η κρίση έχει ήδη αρχίζει να μετασχηματίζει την ελληνική κοινωνία. Πολλά πράγματα αλλάζουν ριζικά με πρώτο και κυριότερο την μόνιμη έλλειψη χρημάτων και ρευστού, κυρίως από τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Αυτό θα ισχύει για πολλά - πολλά χρόνια ακόμη, και φαίνεται πως ο κόσμος αρχίζει να το συνειδητοποιεί.

Η συνειδητοποίηση αυτή, δε, οδηγεί με τη σειρά της σε μια άνευ προηγουμένου μετάλλαξη της κοινωνίας η οποία αρχίζει να στρέφεται πια σε τρόπους αντίδρασης, οι οποίοι αν συστηματοποιηθούν μπορούν πολύ εύκολα να την οδηγήσουν όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στην ουσιαστική της βελτίωση.

Έτσι, όλο και περισσότερο, γίνεται εμφανής μια τάση εγκατάλειψης της πρωτεύουσας και επιστροφή των ανθρώπων στην περιφέρεια όπου οι συνθήκες ζωής είναι ηπιότερες και οι ευκαιρίες για επιβίωση μεγαλύτερες. Η αστυφιλία της δεκαετίας του 1960 προβλέπεται να αντιστραφεί, καθώς πλέον οι υποδομές στην περιφέρεια είναι απείρως πιο βελτιωμένες.

Μια δεύτερη μεταλλαγή είναι η στροφή από την παροχή υπηρεσιών στην παραγωγή. Οι στρόφιγγες του εύκολου –μέσω δανεισμού – χρήματος στέρεψαν και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση της αγροτικής και βιοτεχνικής παραγωγής, στις οποίες ανέκαθεν η χώρα μας διέπρεπε. Λίγο – λίγο και παρά την άγνοια περί των μέσων παραγωγής που έχουν οι ανειδίκευτοι νέοι μας, η ελληνική επιχειρηματικότητα δυναμώνει και τα αποτελέσματα αυτής της ενίσχυσης είναι ήδη ορατά, αν και σε εμβρυικό στάδιο

Και τρίτο, λόγω ακριβώς της ενίσχυσης της περιφερειακής παραγωγής θα ενισχυθούν και οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την πραγματική ατμομηχανή που θα φέρει την οικονομική ανάκαμψη και είναι ένα πεδίο στο οποίο επίσης ανέκαθεν οι Έλληνες διέπρεπαν.

Όσο αισιόδοξο κι αν φαίνεται αυτό το σενάριο είναι και το μοναδικό που μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχουν οι υποδομές, οι γνώσεις, το υπόβαθρο, η ιστορική μνήμη, οι ευκαιρίες και οι πόροι. Αναγκαστικά θα εμφανιστούν και οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την πρωτοβουλία και την ηγεσία.

Αν η κ. Μέρκελ και οι Γερμανοί εν συνόλω το αντιληφθούν έγκαιρα θα ηγηθούν μιας Ευρώπης ενιαίας και λειτουργικής. Αν όχι, τότε με πόνο και ιδρώτα, αν όχι -για μια ακόμη φορά- με αίμα, αυτοί θα είναι οι χαμένοι της υπόθεσης και θα καταλήξουν σε τέτοια κατάσταση που το τείχος του Βερολίνου θα τους φαίνεται χρυσή εποχή.

Η Ιστορία έχει τους δικούς της ρυθμούς και την δική της νομοτέλεια. Τους Εβραίους, για παράδειγμα, δεν τους κατέβαλαν διώξεις δυο χιλιάδων χρόνων. Οι Έλληνες και οι Κινέζοι έχουν ιστορία τεσσάρων χιλιάδων χρόνων. Δεν υπάρχει τρόπος να ξεριζωθούν οι λαοί από προσώπου γης, κι όσοι επιδίωξαν να το καταφέρουν τελικά το έφαγαν το κεφάλι τους. Στη μακροπρόθεσμη προοπτική, η δικαιοσύνη και η αξιοσύνη επικρατούν.

Αν λοιπόν για μια στιγμή τα σκεφτόταν αυτά η… δασκάλα κ. Μέρκελ, τότε, και καλό βαθμό θα έπαιρνε και θα είχε το σάκο της γεμάτο ουσιαστικές λύσεις αντί για μια άχρηστη στην Αθήνα… κουκουβάγια!